Een Goed Statief Kopen: 4 Redenen Waarom

Een goed statief kopen is erg belangrijk als je haarscherpe foto’s wilt gaan maken. Een statief dat niet stabiel is en trilt is namelijk waardeloos. Het is altijd makkelijk om te zeggen dat een duurder product beter is, maar bij statieven gaat dit vaak wel op. Hoe duurder het statief, hoe beter deze meestal is. Hieronder vind je

Reden 1 voor een goed statief: Makkelijker neer te zetten

Een goed statief is makkelijk neer te zetten. Zeker als je in de natuur fotografeert heb je niet eeuwig de tijd. Als je dan je statief sneller en makkelijker neer kan zetten kun je ook sneller beginnen met fotograferen. Probeer in de camerawinkel gerust uit wat het beste voor jouw werkt. Niet ieder statief heeft hetzelfde mechanisme om de uitschuifbare statiefpoten vast te zetten. Let ook bij de aankoop van het statief op de maximale hoogte, want de hele tijd voorover gebogen staan is ook niet fijn.

een afbeelding van een goed statief

Reden 2 voor een goed statief: Stabiliteit

Op een goed statief staat de camera ook echt stil. Een statief dat te licht is zal trillingen in de poten hebben (zeker als het een beetje waait) en dan is het hele die van een statief weg. Zorg ervoor dat je weet hoeveel je camera + objectief weegt en test dit goed uit voordat je het statief koopt. Let ook op dat de statiefkop niet naar beneden zakt door het gewicht, dat komt namelijk ook regelmatig voor. Ieder statief heeft een maximum draagvermogen en dit wordt meestal door de fabrikant aangegeven. Echter nemen ze dat weleens te ruim, dus test het in de winkel goed uit. Indien je een zwaar tele objectief hebt kun je een speciale mount kopen waardoor de lens op de statiefkop bevestigd wordt in plaats van de camera body.

een witte lensgondel die je op je statief kan monteren

Reden 3 voor een goed statief: Beter compositie bepalen

Doordat je camera niet beweegt (of wegzakt op de statiefkop) kun je rustig de compositie bepalen. Zeker met statiefkoppen die niet stroef functioneren wanneer je de camera positie wilt wijzigen, kun je hele kleine aanpassingen maken.

Reden 4 voor een goed statief: Hoge kwaliteit foto’s

Door een goed statief kun je gemakkelijk een hoge kwaliteit foto’s maken zeker scherpe foto’s. Zelfs met lange sluitertijden heb je dan foto’s die haar scherp zijn. Dit kan makkelijk zijn als je in de nacht of de schemer aan het fotograferen bent. Of omdat je gewoon meer licht wilt hebben, omdat je dan je ISO omlaag kan zetten.

nd grijsfilter lange sluitertijd

Als je een statief gaat kopen let er dan goed op voor welk gewicht het statief en de statiefkop geschikt is. Probeer ook diverse statieven uit in de winkel, want dat is de beste manier om uit te testen of het stabiel genoeg is voor jouw apparatuur. Succes met het kopen van een goed statief.

Zoek je nog een goed statief?

Via onze webshop is het mogelijk de volgende statieven te kopen. Beide statieven zijn erg stevig:
Kingsjoy carbon statief + QH10 balhoofd
Kingsjoy carbon statief + G0 balhoofd

Reacties (3)

Hier dan nog een tip.
Als jouw body en/of je objectief op je statief sta en je moet dan op je tenen gaan staan om goed door het occulair te kijken, dan moet je dit doen.
Trek de onderste statiefpoot uit en gebruik dan een aluminiumliniaal, zet hem vast, trek de rest van de poten helemaal uit.
Doe dit ook zo bij de andere poten.
Kan je nu goed door het oculair kijken zonder op je tenen te hoeven staan, dan is het probleem opgelost.
Is het dan nog te hoog, gebruik dan een stukje lat, wat korter is dan de net gebruikte liniaal en ga dan net zolang duur met stukjes van dat hout afzagen totdat je de goede hoogte heb.

Bepaald de prijs ook de kwaliteit van een statief of is het de naam die de kwaliteit uitmaakt of de
robuustheid of de bewegelijkheid of het materiaal.
Want als je al die statieven bekijkt dan zijn er ontiegelijk veel statieven te koop en wat is dan een goeie
kwaliteit waar je uit kan kiezen. Je ziet op den duur door de bomen het bos niet meer.

Vaak zegt prijs bij statieven wel iets over de kwaliteit, maar dat wil niet direct zeggen dat alleen statieven van bijvoorbeeld Really Right Stuff en Gitzo goed zijn. Een merk met een goede prijs-kwaliteit verhouding is Benro. Ik adviseer je om daar eens naar te kijken.

Laat een reactie achter