Een foto meer kleur geven in Adobe Lightroom

Welkom bij weer een nieuwe video van De Rooij Fotografie. In deze video leggen we uit hoe je in Adobe Lightroom op een vrij eenvoudige manier meer kleur kunt toevoegen aan je foto. Deze video vertelt uitgebreid hoe je meer kleur aan een foto toe kunt voegen, maar ook hoe je de foto vervolgens de finishing touch geeft.

In de video zie je een foto die gemaakt is in het Hallerbos vlakbij Brussel. De beste periode is vanaf april wanneer de bloemen heel mooi in bloei staan. Op zich zie je veel kleur in de foto, maar het komt er niet echt lekker uit. Het ziet er ook niet uit zoals het in werkelijkheid was. We pakken de foto erbij in Lightroom en wat we het eerst aanpassen is het profiel wat je in het tabblad ‘Standaard’ vindt aan de rechterkant. Standaard bij het inladen van een foto wordt het profiel omgezet in Lightroom en bij de meeste camera’s wordt er kleur uitgehaald. We klikken op het icoontje met de vier vierkantjes waarbij je een grote lijst krijgt met profielen die je op je foto toe kunt passen. Mocht je deze optie niet hebben, dan vind je deze mogelijkheid terug bij ‘Camera calibratie’. In de laatste update is dit namelijk naar het tabblad ‘Standaard’ verplaatst. We klikken op ‘Camera Matching’. Dit zijn profielen die uit de camera komen en je ziet dat het al een enorm verschil maakt met hoe het eruit zag. In de video wordt er gekozen voor het profiel genaamd ‘Liggend’. De foto krijgt hierdoor enorm veel kleur.

Wat kan je nog meer doen om de foto te bewerken? De belichting van de foto is prima, dat is te zien aan het histogram. De hooglichten en zwarte tinten worden iets naar beneden gebracht en de witte tinten iets omhoog. Dit zijn kleine aanpassingen die de foto beter maken. Van de verzadiging en levendigheid blijven we af, omdat de kleuren dankzij het profiel al mooier zijn geworden. Via het tabblad ‘HSL / Kleur’ kunnen we nog meer aanpassen aan de kleur. Kies dan voor ‘Luminantie’. Hiermee verander je de kleur niet, maar je bepaalt of bepaalde kleuren lichter zijn of donker. In de video kan je zien wat het effect is en wordt er een zeer handige truc verteld.

Verder wordt er in de video uitleg gegeven over het verscherpen van de foto, het toevoegen van een vignet en worden bepaalde delen met het penseel wat lichter gemaakt om de foto echt de finishing touch te geven. Veel plezier met het bekijken van deze video.

2 responses on "Een foto meer kleur geven in Adobe Lightroom"

  1. Goedendag,

    leuke en leerzame video.
    echter , ik zie bij mij : adobe kleur” niet als optie staan.
    weet u hoe dit kan?

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE