Waterdruppels fotograferen op een bloem (Foto & Verhaal)

Het regent al de hele dag. Echt zo’n dag om heerlijk binnen te blijven.

Ik scharrel wat rond door mijn huisje, zit op de bank met af en toe een blik naar de tv terwijl ik tegelijkertijd in een tijdschrift zit te bladeren. Wel heerlijk hoor maar toch gaat dit snel vervelen.

Dan maar even achter de pc, even kijken of er iets te beleven is op Facebook.
Ik zie weer van alles voorbij komen. Snapshots van vrienden die aan het lunchen zijn en daarbij eerst alles op de foto zetten voordat het in hun mond verdwijnt. Foto’s van familieleden tijdens soms de meest genante momenten in hun leven, verjaardagsfeestjes en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Na verschillende keren de vind ik leuk knop ingedrukt te hebben heb ik ook hier snel genoeg van.
Mijn oog valt op de prachtige oranje Gerbera’s die ik onlangs heb gekocht in de supermarkt bij mij in de buurt.

Met een blik op de bloemen en de regendruppels op mijn ramen krijg ik opeens inspiratie voor het maken van een foto.

Mijn camera heb ik op een statief gezet. Omdat ik bij het fotograferen van bloemen graag werk met behulp van live view heb ik het schermpje van mijn camera uitgeklapt. Op deze manier kan ik het touchscreen goed benutten.

Ik heb een paar bloemen in verschillende kleine vaasjes gezet. Daarna heb ik met een pipetje een druppel laten vallen op één van de mooie oranje blaadjes.
Dit ging natuurlijk niet in één keer goed maar na verschillende pogingen bleef er eindelijk een druppel liggen.
Met mijn blik gericht op de druppel ben ik voorzichtig gaan schuiven met de vaasjes totdat ik een mooie spiegeling zag.

Nu heel voorzichtig, zonder per ongeluk tegen de tafel te stoten heb ik het statief en de camera in de goede positie gezet.
Nu kon ik door de druppel heen de weerspiegeling vastleggen van de achterliggende bloemen.

Omdat het vanwege de regenachtige dag vrij donker was in huis kreeg ik met een diafragma van F/ 5.6 en ISO-100 een sluitertijd van 1/5 sec. Met deze sluitertijd moet je voor een mooie scherpe opname echt een statief gebruiken. Daarnaast heb ik om alle bewegingsonscherpte uit te sluiten een afstandsbediening gebruikt.

Na verschillende opnames was ik heel benieuwd naar het resultaat.
Omdat ik altijd in RAW fotografeer heb ik de hooglichten, schaduwen, levendigheid en contrast in lightroom een klein beetje aangepast. Na deze kleine aanpassingen was ik erg tevreden met het resultaat en verder bewerken was voor mijn gevoel overbodig.

Macro fotografie water druppels fotograferen

F/ 5.6 1/5sec ISO-100

 

Zo zie je maar dat je op een regenachtige dag, je vrije tijd binnenshuis ook heel goed kunt invullen met het fotograferen van een ander soort druppels. Druppels waar je zelf niet nat van wordt 😉

Omdat de herfst nu in aantocht is en er vast heel veel donkere, natte en koude dagen in aantocht zijn hoop ik dat ik jullie heb kunnen inspireren met mijn verhaal.

Groetjes,
Marianne

Reacties (4)

Prachtig resultaat Marianne, dank je voor de inspiratie!

Dank voor je reactie. Leuk dat ik je hiermee heb geïnspireerd. Heel veel plezier met fotograferen 👍

Gaaf dat je het geduld er voor kon opbrengen en gezien t resultaat zeker inspirerend!

Dankjewel Sjoukje. Het was ook erg leuk om te doen!

Laat een reactie achter