De Overstap Naar Een Systeemcamera

In het leven van een fotograaf kan er van alles gebeuren, alhoewel dat natuurlijk niet alleen op een fotograaf van toepassing is. Zo hebben wij in de afgelopen jaren een ontwikkeling gezien waarbij allerlei vertrouwde waardes, zoals de overbekende spiegelreflexcamera, heel langzaam veranderen in zaken die niet meer zo heel vanzelfsprekend zijn. Een heel goed voorbeeld van hoe zaken en opinies kunnen veranderen vind ik heel snel als ik gewoon even naar mezelf kijk.

Een spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen?

Nog niet zo heel lang geleden, om precies te Straatfotografie Almerezijn in begin 2012 werd de fotografische industrie door Olympus op z’n kop gezet met de introductie van de OM-D serie. Een camera die qua ontwerp erg deed denken aan de oude OM camera’s van zo’n 40 jaar geleden. Nu was het M4/3 systeem (Micro Four/Third) niet geheel nieuw meer, uiteindelijk had hetzelfde Olympus al eerder de PEN serie uitgebracht, maar met de introductie van de OM-D serie kwam het professionele gebruik van dit soort camera’s wel in één klap een heel stuk dichterbij. Inmiddels hebben we een aantal modellen zien verschijnen. Bij Olympus zitten we inmiddels al bij een nieuwe generatie van dit type camera in de vorm van de OM-D EM1, een camera die bij introductie veel teweeg bracht met name door z’n hoge resolutie en prestaties. Natuurlijk hebben ook de andere fabrikanten niet stil gezeten, zo is ook Panasonic op dit terrein zeer actief met diverse modellen, heeft Samsung zich in deze markt begeven en hebben Canon en Nikon óók het een en ander geprobeerd met diverse modellen.

Wat heeft dat nu met JOU te maken zult u denken ? Wel….. toen ik enige tijd geleden bij CameraNU.nl in de winkel een klant sprak die voornemens was zijn complete Nikon FX (full frame) systeem aan de kant te doen, sprak ik tegenover deze heer mijn bedenkingen uit met betrekking tot de kwaliteit die hij zou kunnen bereiken met zo’n M4/3 systeem. Echter ondanks mijn bedenkingen zette hij zijn voornemen om in daden, en werd zo een zeer tevreden Olympus gebruiker. De (door mij) verwachtte teleurstelling bleef uiteindelijk achterwege en hij is inmiddels al geruime tijd “om”. Toen had er bij mij toch een lichtje moeten gaan branden denkt u nu, maar ja oude liefde roest niet, dus ging ik lekker door met mijn eigen fullframe apparatuur. Inmiddels zag ik om mij heen diverse collega fotografen, zoals bijvoorbeeld Brendan de Clercq ook die overstap richting compacte systeemcamera maken, echter ikzelf was hier gewoon nog niet aan toe.

Van spiegelreflexcamera naar systeemcamera

De grote ommekeer voor mijzelf kwam eigenStraatfotografie met Systeemcamera pas heel onlangs. Ik had al geruime tijd van Panasonic Nederland een compacte systeemcamera te leen, en toen ik een aantal dagen naar Parijs trok om mijn favoriete onderwerp straatfotografie weer eens te gaan bedrijven besloot ik dat het tijd werd om deze GX7 maar eens écht aan het werk te zetten. Voor de zekerheid nam ik echter wél één van mijn vertrouwde fullframe camera’s mee! Om een lang verhaal kort te maken, de fullframe die ik mee had, is gedurende het hele verblijf niet uit de tas geweest en heeft, tot aan het vertrek naar huis, de hotelkamer nooit verlaten.

Het werken op straat met een kleine compacte systeem camera heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste wel het feit is dat je als fotograaf veel minder opvalt, en meer in je omgeving opgaat.

Ontwikkelingen van systeemcamera’s

Belangrijk punt is dat de ontwikkeling van compacte systeemcamera’s niet stil gestaan heeft en de steeds verdergaande verbeteringen aan sensoren en optiek hebben inmiddels gemaakt dat er compacte systemen zijn die qua beeldkwaliteit niet onderdoen voor de diverse fullframes.

Overstappen naar SysteemcameraDe definitieve omslag kwam voor mij op het moment dat ik de Fujifilm X-T1 in handen kreeg. Een camera die een iets grotere sensor heeft in de vorm van een APS-C formaat en die daardoor nog weer een verbetering in beeldkwaliteit beloofde. In combinatie met het feit dat deze X-T1 uitgerust kan worden met een battery-pack die er ten eerste voor zorgt dat de accu-capaciteit beduidend wordt uitgebreid én de camera een heerlijk “greep” geeft maakte in combinatie met een aantal zeer goed Fujinon objectieven dat kort na de aanschaf van mijn eerste exemplaar, er een tweede bijgekomen is en inmiddels alle fullframe apparatuur het veld geruimd heeft.

Inmiddels leert de ervaring dat de verwachtingen van deze Fujifilm X-T1 volledig waargemaakt worden, uitgerust met een aantal mooie objectieven zal dit voor de komende jaren mijn basis uitrusting zijn!

Ik ben dus “OM “ maar….. dan wél op de X-T1!!

Reacties (6)

Ook ik heb, aarzelend, de overstap gemaakt. Eerst naast m’n Canon 50 D een Olympus PEN. Maar deze week gaat m’n CANON definitief in de verkoop…ik stap over op Olympus EMD.
Eerst gebruikte in de PEN alleen voor Straatfotografie, maar nu, na een tijdje architectuur en landschapsfotografie tot volle tevredenheid met de PEN , definitief om.

Ik denk er ook aan om over te stappen op een systeemcamera. Al een tijdje heb ik een spiegelreflexcamera maar vroeger gebruikte ik gewoon een compactcamera. Met die compactcamera merkte ik altijd al dat je ook veel meer in je omgeving opgaat, juist omdat je hem niet eerst helemaal hoeft in te stellen. Je richt je dan ook iets meer op de compositie. Daarentegen biedt een spiegelreflexcamera meer mogelijkheden wat je in sommige gevallen gewoon echt nodig hebt. Een systeemcamera lijkt mij een mooi compromis.

ik gebruik zelf een spiegel reflex Pentax k50 met 2 lenzen tot 300mm van tamron en daarbij ook defuji finepix s 9600 en ze bevallen me allebiede wel heb altijd Fuji spiegel annaloog gehad ik wil echt geen andere kees

Straatfotografie is natuurlijk het onderwerp waar ik deze camera’s het meeste voor gebruik, echter… ik gebruik ze óók voor landschap, commerciële fotografie en heb deze al eens gebruikt voor rallyfotografie. Voldeden uitstekend. Wat mij betreft uitstekende camera’s voor alle doeleinden, en met de verwachte firmware update eind juni wordt de Af nog veel beter en zal ook sportfotografie niet echt een probleem meer zijn !

Jammer dat alleen de straat fotografie wordt belicht. Ik vraag me af of zo’n systeem camera voor actiefotografie wel geschikt is.

Het waren vooral de kleinere sensoren die mij in het begin weg hielden van de digitale fotografie.
De systeemcamera op zich kan de vergelijking met de DSLR gemakkelijk doorstaan.
De huidige generatie van systeemcameras met fullframe sensor ,zijn nog steeds compact en
zijn een waardige opvolger voor de klassieke DSLR en hebben alles om deze definitief te verdringen.
Zelf gebruik ik dagelijks mijn sony Alpha 7 en sta nog steeds perplex van het gebruikscomfort en de
verbluffende resultaten.

Laat een reactie achter