De beste camera’s van 2022 – 2023

De EISA awards zijn weer uitgereikt, een jaarlijkse verkiezing voor de beste camera van het jaar. Voor het jaar 2022/2023 zijn er ook awards uitgedeeld. Dit gaat om 8 verschillende onderscheidingen. In dit artikel lees je alles terug over de winnende camera’s en natuurlijk waarom zij zijn verkozen tot de beste camera in hun categorie.

Inhoud van dit artikel:
1. De EISA awards in het kort
2. Beste camera van het jaar: Nikon Z9
3. Beste Micro four thirds camera: OM System OM-1
4. Beste APS-C camera: Canon EOS R7
5. Beste Full-Frame camera: Sony Alpha 7 IV
6. Beste koop: Fujifilm X-T30 II
7. Beste professionele camera: Canon EOS R3
8. Beste vlog camera: Sony ZV-E10
9. Beste foto en video camera: Panasonic Lumix DC-GH6

De EISA awards in het kort

De EISA awards (European Imaging and Sound Association) is een samenwering van verschillende tijdschriften vanuit verschillende landen in Amerika, Europa, Azië en Australië. De EISA is al sinds 1982 gespecialiseerd in elektronica voor de consument. Het doel van de awards is daarom ook om de consument te kunnen helpen met het maken van hun keuzes. De deelnemende camera’s worden door minimaal vijf leden uit verschillende landen getest.

beste camera van het jaar: Nikon z9

Een mooie titel om te krijgen, toch? Dit jaar is de Nikon Z9 de best geteste camera van het jaar. Dat is niet zo vreemd, want het is de meest geavanceerde en krachtige camera die er momenteel op de markt is. Deze full-frame camera bevat 45.7 megapixels en heeft een CMOS sensor die in digitale camera’s o.a. voor scherpte zorgt. De EXPEED 7 processor van de camera maakt het mogelijk om snel te fotograferen, namelijk 30fps wanneer je JPEG schiet en 20fps bij raw-bestanden. Daarnaast is de camera ongekend snel met zijn 3D-tracking en kun je zonder moeite bewegende onderwerpen volgen en scherp vastleggen.

Ook voor de videoliefhebbers onder ons kun je in diverse videoformaten schieten met een maximum van 12-bit raw in 8k. Verder bevat de behuizing een dubbele grip vanaf de fabriek af. Dat betekend dat je dus gemakkelijk horizontaal en verticaal georiënteerde foto’s kunt maken.

beste micro four thirds camera: olympus om system om-1

Ook de micro four thirds camera’s hebben niet stilgezeten als het gaat om ontwikkeling. Dit vlaggenschip van Olympus is een krachtige camera met 20.4mp en een IP53-waarde. Dat betekent dat de camera bestand is tegen stof en druppels. Deze snelle camera is daarnaast erg geschikt voor het fotograferen van snelle onderwerpen. De Olympus bevat een autofocus systeem waarbij je snel bewegende onderwerpen kunt volgen. Daarnaast is het mogelijk tot 50fps te schieten met autofocus en 120fps zonder in raw. Verder bevat de camera een extra stabilisator om ook vanuit de hand met langere sluitertijden te kunnen werken. En ook is het voor de videograaf nog mogelijk om in 4k te filmen.

beste aps-c camer: canon eos R7

De Canon EOS 7R is benoemd tot de beste APS-C camera. Daarachter zitten verschillende redenen. Allereerst krijg je een erg krachtige camera voor een zachte prijs. Daarbij moet je denken aan zo’n €1500 voor de body. De camera schiet in 32.5mp en weet onderwerpen goed te herkennen. Ook voor fotografen die graag snelle onderwerpen heeft de camera de mogelijkheid om 15fps te schieten met de mechanische sluiter en zelfs 30fps met de elektronische sluiter. Daarnaast kan de EOS R7 ook beter presteren bij minder licht. De ingebouwde stabilisator maakt het mogelijk om bewegingsonscherpte te verminderen met 7-stops. Je kunt dus met een veel langere sluitertijd fotograferen dan gewoonlijk vanuit de hand totdat er bewegingsonscherpte optreed. Daarnaast bevat de camera 2 UHS-II SD-kaart poorten. En verder heeft de camera de mogelijkheid om in 4k te filmen zónder tijdslimiet van de lengte van de video.

beste full-frame camera: sony alpha 7 iv

De beste full-frame is uitgereikt aan de Sony Alpha 7 IV. Deze krachtpatser heeft geen spiegel meer en daarin zit zijn kracht ten opzichte van zijn voorganger (Alpha 7 III). De camera bevat een 33mp CMOS Exmor R sensor en de nieuwste BIONZ XR processor die geweldige fotokwaliteit verzekeren. Ook deze camera is erg snel en dus ideaal voor fotografen die van bewegende onderwerpen foto’s maken. De camera is in staat om ogen te detecteren van mensen, dieren en zelfs vogels. Dat is handig aangezien scherpe ogen een must zijn bij het fotograferen van deze onderwerpen. Verder heeft de camera een ingebouwde burst-functie waarbij je tot 10p kunt schieten. Op gebied van videografie is dit 30fps in 4k of 60p op 35mm. Daarbij kun je in de camera zelf filters voor de perfecte kleuren instellen.

Beste koop: Fujifilm X-T30 II

De reden dat de Fujifilm de beste koop is heeft te maken met een aantal zaken. Allereerst is het een alleskunner die ook nog voor een aantrekkelijke prijs te koop is. In vergelijking met de duurdere modellen van Fujifilm levert het dezelfde geweldige fotokwaliteit. Met name de aantrekkelijke kleurweergave die direct vanaf de camera komt. Geen nabewerking nodig. Daarnaast is de camera erg licht qua gewicht. Het beeldscherm heeft een hogere resolutie dan zijn voorganger de X-T30 en bevat betere autofocus. Maar ondanks dat is het belangrijkste het plezier die je ervaart tijdens het fotograferen en de geweldige foto’s.

Beste professionele camera: Canon EOS R3

Ook in deze categorie werd er uitbundig getest. Want wat maakt een camera professioneel? Een belangrijke factor is dat je zowel goed moet kunnen fotograferen als filmen. Daarnaast moet de camera goed presteren bij weinig licht en is een snelle autofocus onmisbaar. De Canon EOS R3 voldoet hier ook aan. Qua uiterlijk lijkt het erg op de vorige EOS modellen. De camera schiet foto’s in 24mp en bevat een CMOS full-frame sensor. Met de Dual Pixel CMOS AF kun je met autofocus tot 30fps fotograferen. De autofocus is daarbij erg fijn aangezien de camera drie manieren heeft om de focus te bepalen: Via de joystick, de touchscreen of via oogherkenning (Eye control AF). Die laatste functie maakt het mogelijk voor de camera om het oog van de fotograaf te volgen. Zo weet de camera wat jij graag scherp wilt hebben in de foto. Voor het filmen neemt de camera op in 6k/60p en 4k/120p. De camera is daarbij extra geschikt voor het filmen van nieuws en sport. Een echte alleskunner dus.

Beste vlog camera: Sony ZV-E10

Het maken van (korte) videos is nog nooit zo populair geweest! Na het succes van YouTube is mede door TikTok een heuse vlog en film cultuur ontstaan. De Sony ZV-E10 is dit jaar als beste uit de test gekomen. De camera is ook gemaakt voor content creators. Deze camera heeft daarbij als groot voordeel dat het mogelijk is om het objectief te verwisselen. Daardoor kun je niet alleen geweldige videos maken maar ook foto’s. Door de Real-Time eye AF is het tijdens het filmen mogelijk om altijd scherp in beeld te zijn. Het kantelbare scherm is ideaal om te zien wat je aan het doen bent en of je nog wel goed in beeld staat. Verder wordt de externe microfoon bij deze camera meegeleverd voor super helder geluid. In de camera zelf zitten nog allemaal snufjes die het mogelijk maken om in 4k te filmen of live streams op te nemen. Geen wonder dat de ZV-E10 tot de beste vlog camera van 2022-2023 is gekozen!

Beste foto en video camera: Panasonic Lumix DC-GH6

Deze gebruiksvriendelijke camera bevat een 25.2mp CMOS sensor die extra geschikt is voor zowel foto als film. De camera bevat aparte video en foto bediening. De camera bevat de beste opties in zijn klasse om te filmen. 10-bit 57k/60p film wanneer je het volledige formaat van de sensor gebruikt. Daarbij wordt je niet belemmerd op de maximale lengte die een video mag duren. Ook hoef je je niet druk te maken voor warmte. De camera heeft namelijk een eigen ventilator.

Voor het fotograferen bevat de camera ingebouwde beeldstabilisatie tot 7.5-stops. Wanneer je de High Resolution Modus gebruikt kun je zelfs in 100mp fotograferen! Ook is de camera voorzien van bluetooth en wifi. Verder is het mogelijk foto’s en videos op te slaan op een van de twee SD-kaartsleuven.

Laat een reactie achter