Camera lens beslaat

Je hebt het vast weleens meegemaakt op vakantie. Je bent op vakantie in een warm land en je komt de hotelkamer uit waar je hebt genoten van de koele airconditioning. De camera gaat mee, maar zodra je de warme buitenlucht in gaat beslaat de lens van je camera! De komende 15 tot 20 minuten kun je constant met een lensdoekje de camera lens schoonmaken zodat je even snel een foto kan maken, maar binnen de kortste keren is het glas van het objectief opnieuw aangeslagen. Dit overkomt je overigens niet alleen op vakantie, maar ook dichterbij huis zoals in de dierentuin als je bijvoorbeeld een overdekte vlindertuin bezoekt.

De grote vraag is hoe je voorkomt dat de lens van je camera beslaat. De oorzaak heeft natuurlijk met het grote temperatuursverschil te maken. Een mogelijkheid om het te voorkomen (vooral praktisch op vakantie als je in een hotel overnacht) is om je lens in een afgesloten ziplock zakje te doen. Hierdoor blijft de lens op temperatuur en zal het verschil met de buitenlucht niet meer zo groot zijn. Je kunt dan zonder problemen naar buiten gaan en daar je lens op de camera zetten.

In veel gevallen is het niet mogelijk om het bovenstaande te doen. Een handige oplossing om het probleem te verhelpen zijn anticondensdoekjes. Deze doekjes zijn meestal in fotospeciaalzaken te vinden. Het grote verschil met een normaal lensdoekje is dat bij het gebruik van een anticondensdoekje het probleem direct verholpen is zodat je weer lekker kunt gaan fotograferen. Koop deze doekjes dus voordat je op vakantie gaat, want anders is het te laat! Voor een aantal anticondensdoekjes betaal je ongeveer 6 à 7 euro.

Ik wil nog heel even stilstaan bij het volgende. Meestal zal je lens beslaan als je op vakantie bent in een warm land. Het kan ook zijn dat je juist fotografeert met extreem koude weersomstandigheden. Als je dan een warm huis binnengaat zul je hetzelfde probleem krijgen. Let echter wel goed op dat je niet met een beslagen lens weer de vrieskou in gaat, want dan kan de condens op je objectief bevriezen en schade toebrengen aan het objectief. Dat lijkt mij niet de bedoeling!

Jij bent waarschijnlijk niet de enige met dit probleem, dus deel dit bericht via Facebook en Twitter met je vrienden. Ze zullen je dankbaar zijn!

Reacties (4)

Vraag. Ik zat in een fotohut die verwarmt werd met een gaskacheltje, de buitentemperatuur was 2 C. Mijn lens 150-600 mm heb ik na een tijdje vervangen voor de 100-400 deze ging na een tijdje beslaan, het bleek dat binnenin de lens condens was ontstaan. Hoe is dit mogelijk ?
De 150-600 mm waarmee ik verder ben ga fotograferen had hier geen last van.

Hey Marga,
Lens condens kan ontstaan wanneer de overgang dus groot is qua temperatuur. We raadden daarom aan om de lens of camera (want ook de camera kan hier last van hebben) in een koeltas te stoppen, waardoor deze geleidelijk aan op temperatuur komt.Ook tast condens dan niet de camera of lens aan.

Het op- en afdraaien van je lens in een tropisch klimaat is niet aan te raden. Met een hoge luchtvochtigheid in de tropen heb je binnen de kortste keren het probleem in de camera. Probeer daarom zoveel mogelijk met een universele! lens te werken.

Dat klopt inderdaad. Altijd hierop letten voordat er beschadigingen in je camera ontstaan.

Laat een reactie achter