Bewuster leren fotograferen

Een van de voordelen van digitale fotografie is dat je onbeperkt kunt fotograferen. Het ontwikkelen van de foto’s kost geen geld meer en ook zijn de geheugenkaartjes vele male groter dan de fotorolletjes van vroeger. Helaas zit hier ook een nadeel aan verbonden. Na een dagje fotograferen komen we al snel met een gigantisch aantal foto’s thuis. Nu kun je twee dingen doen, de foto’s ergens in een mapje plaatsen en er verder nooit meer naar kijken of een grondige selectie uitvoeren. Na deze selectie houd je uiteindelijk wel de mooiste foto’s over, maar er gaat ontzettend veel tijd in zitten. Ook kom je vaak tijdens het selecteren erachter dat de foto’s het allemaal net niet zijn. Daarom ben ik van mening dat je beter wat minder foto’s waar je helemaal tevreden over bent kunt maken, dan veel foto’s die het allemaal net niet zijn. Maar hoe pak je dat aan?

Het antwoord hierop is leer bewuster fotograferen. En met bewuster fotograferen bedoel ik dat je eerst goed kijkt en nadenkt en dan pas een foto maakt. Aangezien het niet het doel is om met veel foto’s thuis te komen, mag je dus per foto gerust flink wat tijd vrijmaken. Kies een sterke compositie, houd rekening met de lichtinval en stel je camera zorgvuldig in (dit zijn punten die wij uitgebreid behandelen tijdens onze Vervolgcursus Fotografie). Leer jezelf aan dat voordat je over deze drie puntjes nog niet tevreden bent, je geen foto maakt. Het is erg verleidelijk om tussendoor, want het geheel ziet er al beste oké uit, al wat foto’s te maken. Maar bedenk dat dit de foto’s zijn die je thuis waarschijnlijk weggooit, want als je er nu al niet tevreden over bent, zal dat straks op de computer niet veranderen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en iets wat je echt moet oefenen.

bewuster fotograferen analoog

Analoog fotograferen

Keer nog eens terug naar de techniek van vroeger. Misschien heb je thuis nog ergens een analoge camera liggen. Heb je deze niet meer dan kun je ervoor kiezen om wat rommelmarktjes af te struinen of een analoge wegwerpcamera te kopen. Met een fotorolletje kun je normaal gesproken tussen de 24 en 36 foto’s maken. Het is dan zonde om verschillende keren ongeveer dezelfde foto te maken en je hebt dus eigenlijk elke keer maar een kans. Dit zorgt ervoor dat je veel bewuster over de foto die je wilt maken nadenkt.

Klein geheugenkaartje

Mocht je geen analoge camera hebben of toch liever digitaal fotograferen, dan kun je ook voor een kleiner geheugenkaartje gaan. Kies eens voor een geheugenkaart van 512 mb of 1 gb. Het precieze aantal foto’s is afhankelijk van de kwaliteit van je camera, maar je kaartje zal een stuk sneller vol zijn dan je gewend bent. Mocht je nu geen kleine geheugenkaartjes meer in huis hebben, maar heb je wel een goede zelfbeheersing? Spreek dan voordat je gaat fotograferen met jezelf af hoeveel foto’s je mag maken! En nee niet stiekem valsspelen!

Maak gebruik van een statief

Een statief is een handig hulpmiddel wanneer je bewuster wilt leren fotograferen. Aangezien je je statief minder makkelijk verplaatst dan wanneer je gewoon met je camera vrij rondloopt, wordt je bijna gedwongen om vooraf een bewuste compositie te maken. Ikzelf zou er namelijk geen zin in hebben om in de hoop dat er ooit een goede foto uitkomt, mijn statief steeds naar een andere plek te verslepen.

Fotografeer verschillende onderwerpen

Wij kunnen jou helpen om divers te blijven fotograferen. Door middel van onze twee wekelijkse fotografie opdrachten zorgen wij ervoor dat jij actief blijft fotograferen. Heb je geen inspiratie of motivatie dan zijn wij de stok achter de deur zodat jij toch aan de slag te gaat en kan blijven ontwikkelen in de fotografie. Naast onze twee wekelijkse fotografie opdrachten krijg je ook bij iedere opdracht inspiratie foto’s en tips die bij de gegeven opdracht passen, zo kun jij zelf een idee schetsen van het specifieke onderwerp wat je precies wilt gaan fotograferen voor de huidige opdracht.

Reacties (3)

Was onlangs in ZuidPortugal met de bedoeling om foto’s te maken van de bloemen daar. Kwam thuis met precies 10foto’s van ……..het slechte weer. Komend uit het analoge tijdperk kon ik geen foto’s maken waarvan ik wist dat ze niet mooi zouden zijn. Dus onderschrijf ik hiermee het bovenstaande artikel, ik vergeet dat iedere foto dieje maakt geen bom geld kost zoals vroeger, maar ben wel heel bewust bezig.

Bekijk de wereld eens door een aloud diaraampje. Neem hem mee op pad en bepaal op deze manier je compositie. Varieer de afstand en er gaat een wereld voor je open.

Een goede tip voor degene die nooit met analoog te maken hebben gehad.
Ik wèl! Tja, kijken moet je leren. In het analoge tijdperk moest je dat wel, je zag nooit hoe de foto
was geworden. Ik was het kijken in het begin ook vergeten…was zo makkelijk digitaal!
Maar nu niet meer, ik maak nu bewust een foto.
In Leiden zag ik een beeld van fotograaf dhr. Kiek daar komt het woord ‘kiekjes’ vandaan en dat krijg je als je
maar raak fotografeert. Een kiekje is nog geen foto!

Laat een reactie achter