Beweging toevoegen voor een dynamisch effect (Foto & Verhaal)

Tijdens mijn foto opleiding heb ik twee periodes van een half jaar stage mogen lopen. Èèn stage heb ik bij de gemeente Utrecht gelopen. Dit was een erg bijzondere en vooral leerzame stage met heel veel variatie qua opdrachten. Dit kon een bijeenkomst zijn, een persmoment, maar ook een nachtopdracht waarbij er brugonderdelen werden ingehesen en ik heb de bruiloft op het Utrecht Centraal Station mogen fotograferen. De foto in dit verhaal is minder bijzonder, maar niet minder leuk.

Gedurende mijn stage bij de gemeente Utrecht heb ik foto’s gemaakt voor de beeldbank. In de beeldbank vind je ‘stockfoto’s’ van de stad die gebruikt worden voor elke vorm van communicatie over Utrecht. Omdat Utrecht een echte fietsstad is mocht dit onderwerp natuurlijk niet ontbreken en hoe meer foto’s je van dit onderwerp hebt, hoe beter. Nu kan je heel saai foto’s van alleen fietsers en fietsen maken, maar je kan het ook wat spannender maken. Het was herfst en de kleuren waren schitterend. Ik ging naar het park om daar te fotograferen. Tijdens het lopen in het park zag ik een eenzame fiets tegen een boom geparkeerd staan. Het viel mij op dat dit een volwassen damesfiets was meèt zijwieltjes. Grappig! Deze fiets gaat op de foto, dacht ik, maar hoe fotografeer ik dit op een pakkende manier?

Beweging toevoegen in een foto
EXIF: 30mm, 1/25, f 2.8, ISO 64.

Gebruik maken van beweging en diepte

Fietsen is bewegen en omdat Utrecht een fietsstad is zal het aan fietsers niet ontbreken. Ik ging voor het fietspad staan en kaderde de fiets met zijwieltjes rechts in beeld. Ik wilde links in beeld de beweging van langskomende fietsen in beeld brengen. Dit was even uitproberen, omdat ik beide onderwerpen perfect gekaderd wilde hebben en een mooie beweging wilde laten zien. Dit betekende uitproberen met welke sluitertijd ik ging fotograferen, maar ook wanneer ik op de ontspanknop drukte om de foto te maken. Daarnaast was het afwachten wat de snelheid van de fietser was. Hoewel de camera op statief stond was het geen foto die ik in 10 minuten kon maken.

Uiteindelijk lukte het, ik had in mijn ogen het perfecte plaatje. Rechts zie je de fiets in beeld en links zie je een fietser met passagier het beeld invliegen. Het is nog steeds zeer herkenbaar ondanks de beweging en de fiets met zijwieltjes staat volledig los. Ook heb ik gekozen om een heg in de voorgrond te plaatsen om diepte te creëren. Al met al is dit een mooie toevoeging geweest in de beeldbank van de gemeente Utrecht en de foto is zelfs al een aantal keer gebruikt. Altijd leuk 🙂

Dit artikel is geschreven door Renzo Gerritsen.

0 responses on "Beweging toevoegen voor een dynamisch effect (Foto & Verhaal)"

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE