Tips voor betere vakantiefoto’s

Je kent het waarschijnlijk wel. Je komt terug van een geweldige vakantie waar je veel foto’s van gemaakt hebt, maar bij het terugkijken van de foto’s kom je tot de conclusie dat de foto’s niet zo mooi zijn. Je had graag schitterende foto’s willen laten zien aan je familie en vrienden, maar dat zit er niet meer in. De vakantie is voorbij en je moet het met deze foto’s doen.

Wil je ook mooie vakantiefoto’s maken? Om nieuwe teleurstelling te voorkomen wil ik jullie een aantal tips geven zodat je de volgende keer niet thuis komt met foto’s die iedere toerist maakt. Door rekening te houden met de volgende tips zullen je nieuwe foto’s indrukwekkender zijn.

Ken je camera

Dit is heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je de gewenste foto’s gaat maken. Veel mensen kopen net voordat ze op vakantie gaan een nieuwe camera, want iedereen wil tijdens zijn reis mooie foto’s maken. Je hebt dan wel één van de nieuwste camera’s in je tas zitten, maar als je niet weet hoe deze werkt zullen de foto’s tegen kunnen vallen. De camera op de automatische stand zetten is makkelijk gedaan, maar wil je het maximale uit de camera halen dan is het zeker aan te raden om dingen handmatig in te gaan stellen. En vergeet de fotoresolutie en fotokwaliteit niet op maximaal te zetten. Het is zonde als je achteraf een schitterende foto hebt genomen die je groot wilt af laten drukken, om vervolgens tot de conclusie komt dat deze op een lage resolutie gemaakt is. Dus als je net een nieuwe camera koopt, ga deze dan eerst uitproberen thuis. Heb je al een camera en neem je deze mee op vakantie? Zorg er in dit geval voor dat alle instellingen goed staan en voorkom teleurstelling achteraf.

Bekende bezienswaardigheden
Bezoek je de Eiffeltoren in Parijs, Big Ben in Londen of het Colosseum in Rome? Hou er rekening mee dat bijna iedere toerist dezelfde foto’s maakt van deze bezienswaardigheden. Als jij zonder na te denken een foto maakt zal deze er net zo uit zien als de foto’s van je vrienden die daar al eerder waren. Je wilt natuurlijk dat je foto’s bewondert worden en dat lukt niet als jij met standaard toeristenfoto’s thuis komt. Hoe voorkom je dit probleem? In plaats van het hele gebouw te fotograferen zou je ook een deel kunnen fotograferen. Zoom dus iets meer in en focus op een detail van de bezienswaardigheid. Je zou ook een ander standpunt kunnen innemen. Ga eens door de knieën zodat je vanuit een laag perspectief naar het onderwerp kijkt. Op die manier kan een gebouw veel indrukwekkender overkomen. Wees creatief en ga op plaatsen staan waar de meeste toeristen niet staan. Aan jou de taak om een apart beeld te creëeren met afwisselde foto’s. Probeer ook eens een foto in het zwart-wit of sepia.

Tijdstip

Je gaat op vakantie naar een lekker zonnig land en je loopt in de middag door een stad om foto’s te maken. De zon schijnt volop en dit is het licht waarmee de meeste vakantiegangers fotograferen. Halverwege de dag zorgt de zon voor donkere schaduwen en alles lijkt op dezelfde manier belicht te zijn. Dit kan voor saaie foto’s zorgen. Het is veel beter om ’s ochtends (voor 10 uur) of ’s middag (na 17 uur) foto’s te maken. De zon is dan niet meer zo fel, en het licht is veel mooier. Het mooiste licht heb je overigens rond de zonsopkomst en zonsondergang. Deze uren met het perfecte licht worden de gouden uren genoemd. Golden-hour.com is een handige website waar je precies kunt zien wanneer deze uren zijn, want dit is overal op de aarde anders en varieert per dag.

In plaats van overdag zou je ook ’s avonds kunnen gaan fotograferen. Na zonsondergang krijg je eerst het blauwe uur. Tijdens dit uur is de lucht mooi donkerblauw gekleurd. Daarna zal de lucht steeds donkerder worden totdat het er zwart uitziet. Een nachtfoto van de Golden Gate Bridge of de Dom van Milaan heeft natuurlijk ook zijn charme.

Fotograferen in Parijs

Voorkom afleidende elementen

Afleidende elementen in je foto kunnen het beeld helemaal verpesten. Tijdens het maken van een foto ben je gericht op je hoofdonderwerp dus is het niet te bedoeling dat andere dingen de aandacht trekken. Ga een paar stappen naar links of naar rechts om bijvoorbeeld een verkeersbord, spiegel, of felle kleuren te vermijden. Wat vaak nog beter werkt is om juist dichterbij je onderwerp te gaan staan. Zorg dat je onderwerp het beeld weet te vullen. Op deze manier is de kans op afleiding in de foto minder groot, is er meer aandacht voor de details van je onderwerp, en heb je minder ongevulde ruimte in je foto.

Mooie landschapsfoto

Waar je ook heen gaat, tijdens je vakantie kom je altijd wel adembenemende landschappen tegen die gefotografeerd moeten worden. Er is veel te zeggen over landschapsfotografie, maar ik wil je een snelle tip meegeven. In plaats van het fotograferen van de bergen die een paar kilometer verderop zijn, is het ook mogelijk om een voorgrondelement in je foto mee te nemen. Dit kan een deel van een steen zijn of een tak van een boom. Op deze manier heb je een element op de voorgrond en de achtergrond wat voor extra diepte zorgt. Het is ook mogelijk om een stuk kade naar voren te zien lopen zoals in de onderstaande foto.

Foto Julianabrug en Otrabanda kopen

Doorkijkjes

Deze foto’s doen het ook altijd goed. Fotografeer je onderwerp of landschap eens door een doorkijkje zoals een stadspoort. Ook dit zorgt vaak voor extra diepte in de foto en maak je foto mooier dan wanneer je geen gebruik maakt van een doorkijk. De onderstaande foto is een voorbeeld van een leuke doorkijk.

Betere compositie met fotografie

Flitsen

Veel mensen denken dat een flitser alleen binnen gebruikt wordt, maar dat is niet waar. Buiten kan de flitser ook goed van pas komen. Als je een onderwerp wilt fotograferen en je moet daarvoor recht tegen de zon in fotograferen, dan zal je onderwerp erg donker zijn en de lucht overbelicht raken. Om te voorkomen dat je niets van je onderwerp ziet kan je flitsen. Het resultaat is dat je onderwerp goed zichtbaar wordt ondanks het tegenlicht.

Compositie

Als laatste wil ik het nog hebben over de compositie van de foto wat uiteindelijk een van de belangrijkste dingen van een foto is. Voor een goede compositie zijn er regels gemaakt. Natuurlijk moet je deze regels niet altijd toepassen, maar probeer het eens uit en oordeel zelf. De meeste mensen plaatsen het onderwerp in het midden van de foto. Door je onderwerp iets meer naar links of naar rechts in een foto te plaatsen, zorg je er meestal voor dat de foto er interessanter uitziet. Deze regel wordt ook wel de Gulden Snede genoemd. Verdeel je beeld in 9 even grote vakken (met twee verticale lijnen, en twee horizontale lijnen). Je krijgt dan in totaal 4 punten waar de lijnen elkaar kruisen. Door je onderwerp op een van deze punten te plaatsen pas je de regel van de Gulden Snede toe. Veel camera’s hebben de mogelijkheid om een raster te activeren waardoor je dit direct op je scherm of in de zoeker ziet.

Regel van Derden

Wil je nog meer leren over het maken van betere vakantiefoto´s? Schrijf dan in voor het gratis eBook over dit onderwerp. Het inschrijven kan aan de rechterkant van de website.

Delen met je fotografie maatjes via:

1 responses on "Tips voor betere vakantiefoto's"

  1. Wat ik ook altijd mooi vind, en vaak ook doe met mijn vakantiefoto’s is panorama’s maken…moet je alleen wel software hebben om het aan elkaar te plakken (lang leve photoshop)

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

GRATIS FOTOGRAFIE TIPS & VIDEOLESSEN

Meld je aan voor onze 2 wekelijkse mailing en mis geen enkele fotografie tip, gratis videoles en exclusieve aanbieding meer.

top
© COPYRIGHT 2011 - 2019 DE ROOIJ FOTOGRAFIE