Als fotograaf de schaduw optimaal benutten

Met zonnige dagen in het vooruitzicht krijg je automatisch te maken met grote contrasten en sterk aanwezige schaduwen. Belangrijk is om de sterkten en zwakten te kennen van het fotograferen in het felle zonlicht. Zo wordt er vaak afgeraden om tegen het zonlicht in te fotograferen, maar deze silhouetten en schaduwen kunnen met de juiste kennis je foto’s verbeteren. Hoe? Lees snel verder want In dit artikel delen wij onze tips en tricks met jou! 

Inhoud van dit artikel:
1. Het zit hem in de details
2. Een extra dimensie
3. Sterk en zwak
4. Controle

Het zit hem in de details

Het zit hem in de details. De schaduw in foto’s hebben minder kleurnuances en zijn vaak in een kleur zwart of donkergrijs. Je zou bij jezelf kunnen denken dat je dan informatie verliest, maar niets is minder waar. Wanneer je namelijk je foto’s in RAW schiet, merk je al snel dat je later tijdens het na bewerken deze specifieke schaduwen kan bewerken. Je kunt de schaduwen bijvoorbeeld lichter maken of juist donkerder. De schaduwen kun je inzetten om jouw onderwerp artistiek in de schijnwerpers te zetten of om een bepaalde sfeerimpressie aan te tonen. Afhankelijk van de positie van jouw lichtbron bepaal je hoe het licht valt op het onderwerp. Deze sfeerimpressie wordt ook al eeuwen in de kunst toegepast en is bekend onder de naam: Clair-Obscur. Onder fotografen is deze techniek zeer populair bij het fotograferen van modellen in een situatie waarin met opzet met de lichtbron wordt gespeeld.

Een extra dimensie

Het interessante aan schaduwen is dat ze een nieuwe dimensie aan je foto’s toevoegen. Evenals bij verschillende soorten perspectieven, bestaan er voor schaduwen ook begrippen. De twee belangrijkste begrippen zijn de eigen schaduw en de slagschaduw. De eigen schaduw is de schaduw van een object of model zelf. Neem bijvoorbeeld de maan als voorbeeld. Wanneer we een halvemaan zien, betekent dit dat de andere helft van de maan belicht wordt door de zon. De helft die wij als ‘niets’ beschouwen is de eigen schaduw van de maan. De tweede en misschien wel meest bekende schaduw is de slagschaduw. Dit is de schaduw die we op de grond zien. De lengte van de schaduw is afhankelijk van de hoogte van de lichtbron. Ook deze schaduw zorgt voor leuke en creatieve foto’s, zoals deze foto waarin het lijkt alsof de gele ringen zijn omgeklapt (Zie foto). 

De slagschaduw die vaak vlak op de grond ligt wordt pas echt interessant als je gebruik weet te maken van de driedimensionale wereld waarin wij leven. Schaduw kun je namelijk breken. Benieuwd hoe? Zoek een slagschaduw op of maak er eentje. Plaats op de schaduw een boek of ander object. De slagschaduw krijgt nu een extra dimensie! Het breken van de slagschaduw kan voor erg interessante eindresultaten zorgen!

Sterk en zwak

Schaduwen zijn nooit constant en veranderen naar aanleiding van de positie van de lichtbron en de sterkte daarvan. Zo hebben spotjes een sterker lichtbereik in tegenstelling tot leds of lampen met een top coat die het licht diffuus (Dof) maakt. Door met de verschillende soorten lampen te spelen kun jij het verschil uitmaken tussen een foto die direct overkomt en een foto die iets zachts uitstraalt. Zo wordt er bij het fotograferen van modellen het liefst een zachte schaduw gebruikt, die geleidelijk aan de gezichtscontouren van het model versterken. Bij het fotograferen van iets stoerders ligt daarentegen de voorkeur bij een harde schaduw. Ook het verlengen van de sluitertijd kan mensen als schaduwschimmen doen lijken. 

Verder zijn schaduwen ook heel mooi vanaf een andere perspectieven. Bijvoorbeeld van bovenaf (zie onderstaande foto). Dan zie je het silhouet van het onderwerp, terwijl je het onderwerp van bovenaf ziet!

schaduw creatief gebruiken fotografie 1

Controle

Als fotograaf heb jij de schaduw in eigen handen. Jouw positie bepaald hoe de schaduw valt, maar naast het gebruik te maken van de natuurlijke schaduwen, kun je ook zelf schaduw creëren. Dit doe je simpelweg door doorzichtige of juist massieve objecten voor de lichtbron te plaatsen. Op deze manier kun je schaduwpatronen op jouw onderwerp plaatsen. Daarnaast kun je ook schaduwen creëren door de lichtbron achter iets te plaatsen dat doorzichtig is. Zo zie je bijvoorbeeld de sporen van een tulp, wanneer je er een lichtbron achter plaatst. Naast dat dit voor een sterk artistiek en interessant eindresultaat zorgt, daag je jezelf ook uit als fotograaf. Misschien kun je het je nog wel herinneren. Hoe je met je hand de schaduw van een vogel op de muur kon toveren. Iets wat er niet is gebruiken om een verhaal te vertellen. Daarnaast ook handig om te gebruiken bij het opvullen van lege plekken in een foto.

Reacties (1)

Leuk stukje om te lezen en uit te proberen.

Laat een reactie achter