Algemene Tips Reisfotografie

In de vorige artikelen in het serietjes “fotograferen op reis” ben ik op wat specifiekere onderwerpen in gegaan. Vandaag heb ik een aantal kleinere tips voor jullie! Niet alleen handig voor een grote reis, maar zeker ook voor een citytrip of een dagje weg!

Je gegevens

Een van mijn grootste angsten en misschien ook wel van jullie is het kwijtraken van je camera/geheugenkaartje en daarmee dus ook al je foto’s. Natuurlijk is er altijd een kans dat het geheugenkaartje door iemand anders gevonden wordt, maar als die persoon geen gegevens van je heeft wordt het lastig om contact met je op te nemen. Ik heb daarom sowieso op al mijn geheugenkaartjes met een watervaste stift mijn naam en telefoonnummer geschreven. Een andere handig optie is om een foto van een visitekaartje of een briefje met je naam adres en email te maken. Denk er wel aan dat je deze foto, elke keer nadat je je kaartje hebt geleegd, opnieuw moet maken.

Foto van je gegevens maken

Type camera onzichtbaar maken

Naast de kans dat je je camera kunt kwijtraken is er ook een kans dat je camera gestolen wordt. Om deze kans al iets te verkleinen, maak ik het zo onduidelijk mogelijk welk merk en type camera ik precies heb. De camera riem die standaard bij je camera wordt geleverd, schreeuwt het type van je camera. Dit is voor mij een van de reden geweest om zelf een camerariem aan te schaffen, eentje met een leuk printje in plaats van het type camera.
Verder kun je er ook nog voor kiezen om het merk en type op je camera zelf af te plakken. De onopvallendste manier is om dan voor zwarte tape te kiezen, zoals je in de voorbeeldfoto kunt zien valt deze tape bijna niet op! Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tape juist wel opvallend te maken. Er zijn mensen die ducktape op hun camera plakken, op deze manier krijgt hij de look “oud en kapot”.

Camera riem en afplakken van het merk

Klaar om te fotograferen

Zeker op reis of wanneer je een dagje in een stad bent gebeurd er een hele hoop om je heen. Ben dus altijd klaar om te fotograferen en zorg dat je geen fotomoment mist! Het ideaalste is om je camera zonder je lenskapje om je nek te hangen. Maar de hele dag met je camera rondlopen kan natuurlijk behoorlijk zwaar worden. Als je dan toch besluit om je camera in je tas te stoppen, zorg er dan in ieder geval voor dat je je camera, wanneer het nodig is, er in een keer uit kunt halen.

Wacht op het juiste moment

Wacht op het juiste moment

Soms moet je snel reageren om een gebeurtenis op de foto te zetten, maar vaak is het ook belangrijk om geduldig af te wachten. Op het goede moment wachten is een perfecte manier om minder toeristen op de foto te zetten. Wanneer er bijvoorbeeld net een stoplicht op groen gesprongen is, zullen er ineens een stuk meer mensen de straat inlopen dan op het moment dat datzelfde stoplicht nog rood was. Of misschien wil je je foto juist wat meer levendiger maken, wacht dan bijvoorbeeld op het moment dat er personen door je foto lopen of er een metro komt langsgereden.

Reacties (1)

Fijne tips Mark. Maar ik ben nog nooit bang geweest om mijn SD kaartje kwijt te raken..
De camera om mijn nek gaat ook niet, veel te zwaar en dus een riem gekocht die ook over de schouder gaat zonder het merk van de camera te zien is dus ook een goed idee en je camera is nu niet zo zwaar.
Klaar om te fotograferen: altijd! De afbeelding die hier staat wil ik nog eens gaan maken…prachtig!
Goede tips zijn dit voor fotografen die pas beginnen…
Groet, Roos.

Laat een reactie achter