Adobe Lightroom tip: Nauwkeurige masker selecties maken met een andere overlaymodus

Tijdens het nabewerken is het erg handig om gebruik te maken van maskers. Maskers stellen de fotograaf in staat om op een snelle manier bepaalde onderdelen van de foto te bewerken. Een voorbeeld hiervan is het afzonderlijk bewerken van de lucht en het landschap. Hierbij is het natuurlijk ook van belang om erg nauwkeurig te kunnen werken. Daarom delen we in deze video tutorial een verborgen manier om nog concreter te kunnen werken met maskers. De tip die we delen is ook te gebruiken in CameraRaw van Photoshop. Open jouw Lightroom en bewerk met ons mee.

een nauwkeurige masker selectie maken

Werken met maskers

Het werken met maskers maakt het gemakkelijk om bepaalde delen in een foto te ‘bedekken’ tegen aanpassingen. De verschillende opties (penseel, lineair- en radiaal verloop) tonen nadat ze zijn aangebracht een overlay. Wanneer je bijvoorbeeld een lineair verloop aanbrengt krijg je standaard een rode overlay te zien. Het is mogelijk deze rode kleur te veranderen of juist uit te zetten. Daarnaast krijg je te zien welke delen binnen de selectie vallen, maar ook hoe het op glooiende wijze verloopt naar de delen die juist buiten de selectie vallen.

Omdat de masker weergave niet altijd zo nauwkeurig is, bestaat er een andere overlaymodus die erg handig is om te gebruiken.

Nauwkeurige masker selecties maken met Lightroom

De andere modus vind je onderin het scherm. De verschillende opties zijn:

  • Kleuroverlay
  • Kleuroverlay op zwart-wit
  • Afbeelding op zwart-wit
  • Afbeelding op zwart
  • Afbeelding op wit
  • Wit op zwart

de juiste Overlaymodus kiezen

Via deze modus heb je nog steeds de bij voorkeur rode overlay. Het grootste verschil is dat de afbeelding zelf zwart-wit wordt, waardoor de overgangen beter te zien zijn. Dit effect is nog duidelijker bij afbeelding op zwart. De delen die buiten de selectie vallen worden namelijk zwart. Afhankelijk van het type foto kun je door het verhoogde contrast beter zien waar de selectie begint en eindigt.

Overlaymodus kiezen in cameraraw

In CameraRaw van Photoshop is het ook mogelijk om de overlaymodus aan te passen. De optie is te vinden onder de drie bolletjes in het bewerkingsmenu van het masker-menu,

Nauwkeurige masker selecties maken met Lightroom

meer leren over lightroom

Liever nóg meer uit Lightroom halen? Heb jij onze Online Cursus Adobe Lightroom CC/CS al gezien? Met deze cursus volg je op je eigen tempo, waar en wanneer dan ook de meest waardevolle informatie over het werken met Lightroom. En het geweldige is dat deze online cursus compleet in het Nederlands is!

Reacties (1)

goed uitgelegd dank hiervoor

Laat een reactie achter