Adobe Lightroom 5 Beta

Adobe Lightroom 5 Beta is enkele weken geleden gelanceerd waarmee Adobe weer een stap verder gaat en fotografen nog beter wil bedienen. De beta versie is gratis te downloaden en te gebruiken totdat Adobe Lightroom 5.0 echt wordt gelanceerd. Naar verwachting is dat 10 juni. Als je deze blogpost leest dan is de kans groot dat je gebruikmaakt van Adobe Lightroom. Wil je meer leren over Lightroom? Volg dan de online cursus Adobe Lightroom.

Heeft Adobe Photoshop Lightroom 5 verbeteringen ten opzichte van Adobe Lightroom 4? Zeker weten! In deze blogpost zet ik de grootste veranderingen kort onder elkaar. Binnenkort zal ik alles nog verder toelichten met behulp van video’s.

Verbeteringen Adobe Lightroom 5:

– Advanced Healing Brush: In Lightroom 4 had je al een healing brush, maar je werkte altijd met een cirkel. In de praktijk bleek dit niet echt handig te zijn, want je komt vaak genoeg objecten tegen die je weg wilt halen die niet rond zijn. Veel fotografen gebruikten om deze reden de healing brush in Photoshop CS die veel fijner werkt. De Advanced Healing Brush in Lightroom 5 werkt ongeveer vergelijkbaar. Je kunt nu ook een deel van je foto ‘beschilderen’ waar je de healing brush op los wilt laten. In Photoshop CS gaat de rest dan automatisch. In Lightroom 5 moet je nog wel een deel in de foto selecteren waarvoor het vervangen moet worden. Je krijgt dan geen exacte kopie van dat geselecteerde deel (zoals bij de kloonstempel), maar Lightroom houdt wel rekening met kleur, contrast, structuur etc. Naar mijn mening is de Advanced Healing Brush een verbetering ten opzichte van Lightroom 4, maar het werkt nog steeds niet zo fijn als in Photoshop.

– Upright: Deze functie is echt een groot verbeterpunt, zeker voor iedereen die veel bezig is met het fotograferen van gebouwen. Als de cameralens niet parallel staat met het gebouw dan zal het gebouw achterover vallen en lijnen lopen naar elkaar toe. Deze perspectief vertekening kon je in Photoshop al vrij eenvoudig corrigeren, maar in Lightroom 4 waren de opties beperkt en lukt het nooit zo goed als in Photoshop. Met de Upright functie is dat verleden tijd. Door één simpele muisknop kun je perspectief vertekening oplossen. Echt een meerwaarde!

Lightroom Upright Functie

– Radial Gradient: In Lightroom 4 kon je al vignetten maken zodat het midden van de foto meer aandacht kreeg. Het nadeel van deze functie is dat je onderwerp dan wel in het midden van de foto moet staan. Vaak is dat niet het geval. Met de Radial Gradient functie kun je vignetten maken die niet in het midden van de foto zitten. Daarnaast kun je het Radial Gradient filter ook goed gebruiken voor ‘dodge and burn’. Het lichter of donkerder maken van kleine delen in je foto.

Lightroom Radiaalfilter

– Offline Editing with Smart Previews: Als je foto’s niet allemaal op je computer staan en meerdere externe harde schijven gebruikt dan moest je in Lightroom 4 altijd deze harde schijf aansluiten voordat je bewerkingen kon uitvoeren op deze foto’s. Als je in Lightroom 5 Smart Previews van deze foto’s maakt dan kun je bewerkingen uitvoeren zonder dat je harde schijf met het origineel aangesloten is. Ook het wijzigen van metadata is mogelijk. Zodra de harde schijf weer aansloten is zorgt Lightroom 5 ervoor dat de bewerkingen toegepast worden op het originele bestand.

– Video Slideshow Sharing: In de presentatie module kon je alleen foto’s toevoegen. In Adobe Lightroom 5 kun je ook video’s toevoegen. Het is dus mogelijk om foto’s en video’s met elkaar af te wisselen.

– Improved Photo Book Creating: In de boek module zijn ook een aantal aanpassingen gemaakt. Lightroom geeft al een aantal templates die je kunt gebruiken, maar vanaf Lightroom 5 kun je ze ook aanpassen en opslaan. Je hebt dus de mogelijkheid om zelf templates te maken en deze op te slaan. Dit is erg handig als je een bepaalde layout later opnieuw wilt gebruiken.



?value=0&label=i z5CMbPjAYQmsrQzAM&guid=ON&script=0

Reacties (5)

In de diverse media wordt gesproken over de performance van LR5 t.o.v. LR4. In LR5 zou die een stuk beter zijn. Ik kom die niet tegen in jouw lijstje hierboven Wat zijn jouw ervaringen hier mee? Is LR5 daadwerkelijk een stuk sneller dan LR4.

Groeten
Hans Stuurman
Foto©HAST

Ik merk wel wat verschil, maar het zou nog wat soepeler mogen lopen wat mij betreft.

(T)Han(k)s

LEUK OM EEN EN ANDER AL TE WETEN VOORDAT ZOOM VERSCHIJNT. HEB NET 4 GEKOCHT EN VIA JOU BESTUDEERD. 5 MOET NOG EVEN WACHTEN. HOEWEL, DIE HEALING BRUSH……

JETSKE

Hoi Jetske,

Bedankt voor je reactie. Hopelijk bevalt de online cursus Adobe Lightroom goed 🙂

Laat een reactie achter