Achtergrond onscherp maken

Soms zie je foto’s waarop het onderwerp haarscherp op de foto staat en de achtergrond helemaal onscherp wordt. Vaak zijn dit erg mooie foto’s, want het onderwerp springt uit de foto en je ziet geen afleidende zaken op de achtergrond. Als je ook de achtergrond onscherp wilt maken dan moet je rekening houden met een aantal zaken.

Wat een hele grote invloed heeft op de achtergrondonscherpte is de sensor van de camera zelf. Met een grote beeldsensor kun je veel beter spelen met scherptediepte waardoor het wazig maken van de achtergrond vrij eenvoudig lukt. In professionele camera’s zoals de Canon EOS 5D Mark III of Nikon D800 zitten full frame sensoren. Deze sensor is erg groot waardoor je dus veel mogelijkheden hebt wat betreft scherptediepte. De meeste consumenten spiegelreflexcamera’s zoals de Nikon D3200 of Canon EOS 650D hebben een iets kleinere sensor, maar deze is nog groot genoeg om achtergrond onscherpte te creëren. Het wordt lastiger als je met een compact camera aan de slag gaat. De sensoren van de meeste compact camer’s zijn erg klein en een eigenschap van een kleine beeldsensor is dat die alles scherp wilt afbeelden. Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is bij een compact camera. Als je rekening houdt met de volgende tips dan zou het nog kunnen lukken, hoewel het resultaat iets minder is dan bij de spiegelreflex of systeemcamera.

Achtergrond vervagen

Je leest meestal dat je een groot diafragma moet instellen (een laag F-getal zoals f/2.8) om de achtergrond onscherp te maken. Daar zit een kern van waarheid in en ik raad je ook aan om het diafragma zo laag mogelijk in te stellen. Dit kun je handmatig instellen de de diafragmastand (A-stand of Av-stand) of in de manuele stand (M-stand). Vaak is dit het enige wat je leest over het maken van een wazige achtergrond. Je zult merken dat je met deze instelling lang niet altijd een onscherpe achtergrond krijgt. Er zijn namelijk nog een aantal factoren die een rol spelen.

De mate van inzoomen speelt namelijk ook nog een rol. Als je in het groothoekbereik fotografeert (zoals 18mm of 24mm) dan krijg je meestal geen onscherpe achtergrond. Maak je dezelfde foto op 80mm en vervolgens op 140mm dan zul je zien dat de achtergrond steeds onscherper wordt. Als je nog verder gaat inzoomen naar 200mm of 300mm dan wordt het effect alleen maar sterker. Goed inzoomen is dus ook erg belangrijk, want in het groothoekbereik ga je geen onscherpe achtergronden krijgen (tenzij je heel dicht bij je onderwerp staat). Dit is ook van toepassing op compact camera’s. Zoom zover mogelijk in, stel scherp op het onderwerp dat zich op de voorgrond bevindt en maak vervolgens de foto.

Food Photography - Vage Achtergrond

Tenslotte zijn er nog 2 factoren die een rol spelen. Dit is de afstand van de lens met het onderwerp dat je fotografeert en de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond. Hoe kleiner de afstand tussen de lens en het onderwerp, hoe beter de achtergrondonscherpte zal zijn. Hoe groter de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond, hoe makkelijker je een onscherpe achtergrond krijgt.

Onscherpe Achtergrond Krijgen Met Spiegelreflexcamera

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Spelen met de scherptediepte is erg leuk en je kunt er schitterende foto’s mee maken. Laat vooral weten wat je van dit bericht vond door te reageren. Alle reacties zijn welkom!

Reacties (2)

Handige tips . Heb een Sony is 400v hiermee gaat het ook niet makkelijk . Alleen kleine objecten flink inzoomen …maar als ik mijn hond met een wazige achtergrond wil hebben moet ik echt heel ver weg staan en dan inzoomen.
Als je hier tips voor hebt hoor ik het graag
Groet Mirjam

Met de Sony HX400v is dit inderdaad lastiger te bereiken. Dat komt omdat die camera nog onder de categorie ‘compactcamera’ valt en een kleinere beeldsensor in de camera heeft zitten in vergelijking met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Een kleinere beeldsensor heeft altijd een grotere scherptediepte (dat zie je bijvoorbeeld ook terug in smartphone waarbij de sensor nog kleiner is). De manier waarop jij het nu doet is eigenlijk de beste manier.

Laat een reactie achter