Aanpassingspenseel Adobe Lightroom

Het aanpassingspenseel in Adobe Lightroom is een krachtig gereedschap waarmee je lokale bewerkingen kunt maken op foto’s. Met veel schuifbalkjes in Adobe Lightroom worden er aanpassingen gemaakt over de hele foto. Het komt regelmatig voor dat je op een specifieke plaats in de foto een bewerking wilt maken. Met het aanpassingspenseel kun je eerst aangeven welk deel je wilt bewerken om vervolgens de bewerkingen hierop los te laten. In deze blogpost lees je meer over de begrippen grootte (size), doezelaar (feather), stroom (flow) en dichtheid (density) die je kunt instellen voor het aanpassingspenseel in Lightroom. Met behulp van drie video tutorials wordt alles ook direct gedemonstreerd in Adobe Lightroom.

Aanpassingspenseel: Grootte

Deze schuifbalk heeft eigenlijk geen verdere uitleg nodig aangezien de naam al zegt wat je ermee kunt instellen. Je kunt instellen hoe groot het aanpassingspenseel moet zijn. Kies een groot aanpassingspenseel als je grote delen van de foto wilt selecteren met veel rechte lijnen. Voor kleine gebieden kies je een klein aanpassingspenseel zodat je heel nauwkeurig het gebied kunt selecteren. Voor het aanpassen van de grootte kun je ook de [ en ] gebruiken op je toetsenbord.

Aanpassingspenseel: Doezelaar

Met de doezelaar bepaal je hoe hard de rand van het aanpassingspenseel moet zijn. Een hoge waarde zorgt voor een geleidelijke overgang van de aanpassingen die je aanbrengt. In de binnenste cirkel worden de aanpassingen duidelijk toepast, maar in de buitenste cirkel neemt het effect af naarmate je verder naar de buitenkant gaat. Een hoge waarde zorgt voor realistische overgangen waarbij je vaak niet ziet dat een foto bewerkt is. Bij een lage waarde zal de buitenste cirkel veel smaller zijn en is er kans dat je kunt zien waar de aanpassingen zijn gemaakt op de foto. Door de Shift toets in te drukken in combinatie met de [ of ] kun je de doezelaar vergroten of verkleinen via het toetsenbord.

Aanpassingspenseel: Stroom

De schuifbalk stroom geeft aan wat de dekking is van een penseelstreep die je trekt. Met stroom op 100 krijg je direct 100% dekking waardoor alle aanpassingen direct met 100% worden toegepast op de foto. Door stroom op een lagere waarde in te stellen kun je heel geleidelijk een bewerking toepassen. Als het effect te minimaal wordt toegepast kun je gewoon nog een keer met het aanpassingspenseel over hetzelfde deel gaan waardoor het effect duidelijker zichtbaar wordt.

Aanpassingspenseel: Dichtheid

Dichtheid heeft te maken met stroom. Dichtheid is een maximum drempel die je instelt waarmee het effect toegepast mag worden. Door de dichtheid op bijvoorbeeld 75 te zetten, zal de bewerking met maximaal 75% dekking worden toegepast. Ook als je meerdere keren met het aanpassingspenseel over hetzelfde deel gaat, het effect zal maximaal 75% zijn. Door het instellen van de dichtheid voorkom je dat extreme bewerkingen onnatuurlijk ogen.

Handige Lightroom sneltoetsen

We hebben nog een leuke extra voor iedere Adobe Lightroom gebruiker, namelijk een spiekbriefje met sneltoetsen. Sneltoetsen zijn de toetsen op je toetsenbord waar een bepaalde Lightroom actie achter zit. Door veel sneltoetsen te gebruiken, kun je een stuk sneller werken in dit fotobewerkingsprogramma. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en wij mailen het spiekbriefje binnen 15 minuten:

Reacties (2)

Dankjewel Mark,voor de handige penseeltips. Om je eerlijk de waarheid te zeggen…ik had ze nog nooit gebruikt.

Hoi Roelie,

Bedankt voor je reactie. Zeker gaan gebruiken, want ze kunnen goed van pas komen bij kleine bewerkingen.

Laat een reactie achter