7 Tips voor fotograferen in Noorwegen

Wie van ruige fjorden, besneeuwde bergtoppen en het magische noorderlicht houdt, is hier op de juiste plek. Noorwegen is een adembenemend land met een prachtige ongerepte natuur. Het land dat menig hart sneller doet kloppen. Maar hoe haal je het maximale uit jouw bezoek aan dit indrukwekkende land? Met deze 7 praktische tips ga je goed voorbereid op pad én haal je het meeste uit je fotoreis.

Inhoud van dit artikel:
1. Kies het juiste seizoen
2. Het Noorderlicht
3. Must see
4. Handige Apps
5. Gebruiken en gewoontes
6. Het sublieme
7. Mee op fotoreis naar Noorwegen

Kies het juiste seizoen

Noorwegen ligt niet al te ver van Nederland. Toch zijn er door de geografische ligging heel erg veel verschillen. Een opvallend verschil is het tamelijk wilde landschap. Nee, geen platte vlaktes, maar ruige bergtoppen en een mengelmoes van verschillende wateren die door het landschap een weg wanen. Deze diversiteit in het landschap brengt ook een ander klimaat met zich mee. Welk klimaat? Dat is sterk afhankelijk van het seizoen, maar ook de regio waar je naartoe reist. Rond de kustgebieden zijn de temperaturen rond de winter en zomer wat milder, terwijl dit in het binnenland wat extremer is. Denk hierbij aan warme zomers en koude winters. In het hoge noorden, zoals in Finnmark, heerst een toendraklimaat met winterse minima die kunnen dalen tot -40°C. Kortom, als fotograaf word je het hele jaar door getrakteerd op de mooiste landschappen.

Noorwegen bezoeken met winterse temperaturen

Denk je aan Noorwegen, dan denk je al gauw aan besneeuwde bergtoppen, het Noorderlicht en de rood gekleurde vissershuisjes (Rorbu). Wie dit graag wil ervaren is aangewezen op de winterperiode vanaf september tot ongeveer maart. Let wel, dat de periode vanaf september nog niet overal sneeuw ligt en je hiervoor wat hoger naar het Noorden moet afreizen. Een voordeel van een bezoekje vanaf september is de combinatie van herfstkleuren en het ruige landschap voor prachtige foto’s zorgt.

Fotograaf en reisbegeleider: Kevin Teerlynck

Noorwegen bezoeken met warm weer

Ben je juist geïnteresseerd in de wat warmere periode? Dan is de beste periode om naar Noorwegen te reizen tussen juni en augustus. De gemiddelde temperatuur die je kunt verwachten ligt dan tussen de 25°C en 30°C. Hoe lager je gaat, des te warmer de temperaturen. Zo heb je in het zuiden bij Mandal, Kristiansand, Oslo ook verschillende mogelijkheden om een stranddag in te plannen. Veel Noorse steden hebben ook populaire stadsstranden aangelegd. Speciaal voor de strandliefhebbers. Daarnaast heeft Noorwegen de schoonste en veiligste stranden van de wereld. Momenteel zijn er namelijk 19 stranden voorzien van de Blauwe Vlag. Een onderscheiding die door de FEE (Foundation for Environmental Education) jaarlijks wordt uitgereikt. En dat zie je…

Goede wandelschoenen zijn een must als je alles uit je bezoek wilt halen!


Het Noorderlicht

Als er iets op de bucketlist van velen staat, dan is het wel het zien van het Noorderlicht. Met je eigen ogen in het land die voor een groot deel uit dezelfde naam bestaat. De laatste tijd zijn de zonneactiviteiten erg hoog geweest waardoor het Noorderlicht zelfs enkele malen in Nederland en andere delen van de wereld te zien was. Maar de combinatie van de Noorse landschappen met het Noorderlicht is toch de gouden combinatie. Ook als fotograaf is de kans groot dat je de camera dan niet thuis kunt laten. Wanneer is het dan de beste periode om het Noorderlicht te zien in Noorwegen? Hoewel de kans al vanaf september is, ligt er dan nog niet overal sneeuw. Indien je deze gouden combinatie graag in het echt wilt zien, kun je het beste vanaf november afreizen naar Noorwegen. Noorderlicht activiteit is dan erg hoog, vooral in Tromsø, Senja, Alta en Kirkenes. De meest fotogenieke locaties die je dan kunt bezoeken:

Tromsø 
De ‘hoofdstad van het Arctische gebied’. Dit is de grootste stad in Noorwegen vanuit waar veel excursies worden georganiseerd om het Noorderlicht te zien. Dankzij de Noord-Atlantische Drift zijn de winters niet extreem koud. De temperatuur in januari ligt dan rond -4°C. De combinatie van water en de Fløya maken de stad extra fotogeniek.

tromso noorwegen fotografie tips

Lofoten
Deze eilandengroep in Noord-Noorwegen staat bekend om hun steile, puntige bergen die verspreid over de zee liggen. In combinatie met de rood geschilderde vissersdorpjes heb je hier alle elementen die voor de ultieme Noorse beleving zorgen.

Vanaf september tot maart is vanaf de Lofoten het Noorderlicht te spotten.

Kirkenes
Kirkenes is gelegen in het uiterste noordoosten van Noorwegen op 69 graden noorderbreedte. Precies op de plek waar het Noorderlicht vaak verschijnt. Tussen september en april heb je dan bijna iedere heldere nacht kans om het Noorderlicht te zien. Kirkenes ligt ver van de grote steden waardoor je bijna geen last hebt van lichtvervuiling. Andere unieke dingen die je hier kunt doen is meegaan op de hondenslee door de besneeuwde bossen. Slapen in een iglo Of bekijk de gigantische koningskrabben.

Must see

Svolværgeita beklimmen
Echte waaghalsen beklimmen ‘The Goat’. Klimmers van over de hele wereld reizen af naar de Lofoten om de klim op deze bergtop te wagen. Heb je niet zo veel ervaring met klimmen? Het is aan te raden om een tour guide te huren. Alle benodigdheden om te klimmen worden dan geregeld. Uiteraard is het aan te raden als je goed ter been bent en geen last hebt van hoogtevrees. Vanaf de piek van de Svolværgeita is een prachtig uitzicht te zien. En als je dan de klim gaat maken, houd dan rekening met het volgende:

✔️ Klimuitrusting – Bij tours wordt dit meestal verzorgd. Bij twijfel is het altijd goed om dit nog na te vragen.
✔️ Stevige bergschoenen – Goede grip is essentieel.
✔️ Winddichte kleding – Het weer verandert snel op de Lofoten. Bereid je ook goed voor op eventuele neerslag.
✔️ Handschoenen – Bescherming je handen tegen ruwe rotsen en kou.
✔️ Camera die niet al te veel weegt – Bijvoorbeeld een GoPro of een lichte Sony A7 met 24mm prime-lens.

Als je eenmaal boven bent, kun je een sprong maken van de ene piek naar de andere. Dit is een van de meest iconische klimfoto’s die je kunt maken op de Lofoten! Durf jij het aan?

Fotografeer je de bergtop liever zelf vanaf veilige afstand? Dan is een extra mooi moment om te fotograferen rondom de zonsopkomst of -ondergang. Gebruik hiervoor een telelens om de top voldoende dichtbij te kunnen halen.


Architectuur
De bijzondere bouw van de kerken in Noorwegen valt zeker op. Deze kerken zijn namelijk geheel van hout en zonder spijkers gemaakt. De kerken zelf zijn al een geweldig onderwerp om te fotograferen. Hier en daar zijn versieringen van drakenkoppen en andere dieren terug te zien. De kerken zijn een mix tussen Vikingkunst en het Christendom.

Rendier kuddes
De provincie Finnmark in Noord-Noorwegen is dé plek om rendieren in het wild en bij Sami-herders te zien. Hier trekken duizenden rendieren vrij rond, vooral in de zomer op de toendra’s en in de winter rond de fjorden. De kuddes leven in het wild, maar worden ook gehouden als half-wilde kuddes. De beste locaties om de rendieren te zien is Alta, Varranger Peninsula, Kautokeino & karasjok.

Wil je de Sami-bevolking van dichterbij leren kennen? Bekijk dan of onze 5-daagse reis naar Lapland iets voor jou is en ontmoet de Sami-gemeenschap en hun rendieren.

rendieren fotograferen

Geschiedenis van de Vikingen
Ben je liefhebber van de geschiedenis? Dan mag je dit zeker niet missen. Op verschillende plekken in Noorwegen worden demonstraties gehouden of kun je zelfs meevaren met een gereconstrueerd schip. Meevaren kan bij Lofotr Viking Museum in de Lofoten. Of een demonstratie bekijken bij Avaldsnes Viking Center in Karmøy. Daarnaast vind je het best behouden Vikingschip in Saga Oeseberg in Trønsberg.

Wil je de ultieme Vikingfoto? Kies bij voorkeur het gouden of blauwe uur en met een beetje geluk de prachtige fjorden op de achtergrond.

viking noorwegen fotoreis fotografietips

De Trollstigen naar Geiranger
De trollenladder is een beroemde bergweg. Deze weg bestaat namelijk uit elf haarspeldbochten omringd door steile kliffen. Ook hier moet je ijzeren zenuwen hebben. Rondom de weg zijn nog prachtige fotospots die je niet mag missen! Wil je de weg graag bezoeken? Vertrek dan zo vroeg mogelijk om de drukte te vermijden.

Na Trollstigen rij je verder naar het Geirangerfjord via de Riksvei 63, een van de mooiste wegen ter wereld. Onderweg passeer je verschillende fotogenieke plekken. Experimenteer met de compositie om de kronkeling zo mooi mogelijk vast te kunnen leggen.

Let op: In de winter is de weg gesloten vanwege sneeuw en lawinegevaar. Plan je bezoek tussen mei en oktober.

haarspeldbochten noorwegen

Handige Apps

Een voordeel van het digitale tijdperk is dat je alle informatie die je nodig hebt zelf op zak kunt hebben. Van weerupdates tot noorderlichtvoorspellingen en fotoplanning, deze apps helpen je om alles uit je reis te halen:

Google Maps (Android/iOS)
Bij de meest smartphones staat Google maps al geïnstalleerd. Deze gratis app kun je anders gemakkelijk downloaden. Voordat je op reis gaat is het handig om een offline kaart te downladen.

Aurora (Android/iOS)
Gratis de kans op poollicht bijhouden.

Vertaal app (Android/iOS)
Ook bij deze vertaal app is het handig om vooraf offline het taalpakket te downloaden.

Visit Norway App (Android/iOS)
In deze app heb je hotels, activiteiten, restaurants en bezienswaardigheden in een oogopslag en overzichtelijk op je scherm.

Gebruiken en Gewoontes

Noorwegen heeft een diepe connectie met de natuur. Het concept friluftsliv betekent letterlijk “leven in de buitenlucht” en benadrukt het belang van tijd doorbrengen in de natuur. Wandelen, skiën, vissen en kamperen zijn populaire activiteiten, en de Noren maken hier gretig gebruik van, ongeacht het seizoen.

Dankzij het allemansrecht (allemannsretten) mag iedereen vrij in de natuur wandelen en kamperen, zolang ze de omgeving respecteren. Als je gaat fotograferen is het zaak dat je op de aangewezen paden blijft en geen rommel achterlaat. Kom je met een drone? Check de regels per regio. Drones zijn niet overal toegestaan, vooral niet in nationale parken of bij dierenkolonies. In musea en kerken gelden soms fotografieregels, bijvoorbeeld om geen flits te gebruiken. Let op bordjes of vraag na.

Waarbij ‘Gezelligheid’ echt het Nederlandse woord is voor knusheid, warmte en samenzijn is dat voor Noren ‘Koselig’. Ook in Noorwegen horen gezellige avonden met familie of vrienden bij de schoonheid van het leven. Om die reden is ook goed te zien hoe Noren waarde hechten aan een fijn werk en privébalans. Rond 16:00 gaat men naar huis om tijd te brengen met hun dierbaren.

Noren staan bekend als gereserveerde mensen die niet snel met vreemden praten. De algemene norm is dat je niet zomaar mensen mag fotograferen zonder hun toestemming, vooral niet in privé-omgevingen of als ze duidelijk geïdentificeerd kunnen worden.

  • Vraag toestemming als je iemand close-up fotografeert.
  • Vermijd het fotograferen van kinderen zonder expliciete toestemming van ouders.
  • In publieke ruimtes mag je in principe fotograferen, maar het is beleefd om eerst oogcontact te maken of even te vragen.

Het sublieme

Een mooi woord wat erg goed past bij het Noorse landschap is ‘Het sublieme’. Dit woord komt voort vanuit de schilderkunst en verwijst naar een kunstzinnige ervaring die de toeschouwer overweldigt, vaak door een combinatie van grootsheid, intensiteit en emotionele diepgang. Hierbij gaat het voornamelijk om het gevoel opwekken van overweldiging tegenover de grootsheid van de natuur. Jij als relatief klein individu, dat blootgesteld wordt aan de krachten van de om je heen. Om dit gevoel beter te begrijpen en zelfs te kunnen ervaren is Noorwegen de perfecte locatie om naartoe te reizen.

Preikestolen is een van de meest bekende klifs van Noorwegen en laat goed het idee achter het ‘sublieme’ zien.

De middernachtzon

Rond de periode van eind mei tot half juli is de middernachtzon in Noorwegen zichtbaar. Door de schuine stand van de aarde blijft de zon gedurende deze periode ook in de nacht zichtbaar. Wie een timelapse rond deze periode maakt, zal dan ook zien hoe de zon rond de horizon blijft en niet ‘onder gaat’. 24 uur per dag kun je van de zon genieten! Hoe verder je naar het noorden afreist, bijvoorbeeld helemaal naar de Noordkaap (het noordelijkste punt van Europa), des te langer de middernachtzon nog te zien is.

Als fotograaf betekent dit dat je nog langer kunt genieten van het gouden uur welke gevolgd wordt door een prachtige en unieke vorm van licht in foto’s. Om de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven is een witbalans tussen de 6500k en 8000k (schaduw/bewolkt) een mooi uitgangspunt.

Spelen met zwaartekracht

Op verschillende locaties in Noorwegen is het mogelijk om te spelen met het gevoel van zwaartekracht en de angst om te vallen. Met de juiste compositie en vanuit het juiste standpunt beslis je als fotograaf over de impact van de foto op het gevoel van de kijker.

noorwegen sublieme reistips

Fotoreis naar Noorwegen

Zoals je mogelijk al kunt opmaken aan dit artikel is er onwijs veel te doen en zien in Noorwegen. Genoeg redenen om na een bezoekje terug te keren. Om zoveel mogelijk te zien kan het slim zijn om mee te gaan op fotoreis. Een voordeel is dat je de organisatie uit handen geeft en zelf volledig kunt genieten van de plek en het fotograferen.

Bij De Rooij Fotografie organiseren we verschillende fotoreizen naar Noorwegen. De reis wordt geleid door een ervaren landschapsfotograaf die de reislocatie door en door kent. We plannen onze reizen in een periode met een hoge kans op het bewonderen en fotograferen van het magische Noorderlicht. Je verblijft in sfeervolle chalets met alle moderne gemakken en een prachtig uitzicht over de fjord. 

Ben je een enthousiaste fotograaf die droomt van het vastleggen van het magische Noorderlicht en de authentieke Sami-cultuur? Dan is onze 5-daagse fotoreis naar Noors Lapland de perfecte gelegenheid voor jou! Met maximaal 7 deelnemers per groep is er volop ruimte voor individuele begeleiding, waardoor je leerervaring wordt geoptimaliseerd.

Laat een reactie achter