7 Tips voor Herfstfotografie

Fotograferen in de herst is leuk, want je ziet dingen die er in andere seizoenen niet zijn. Paddenstoelen schieten uit de grond en de bladeren van bomen krijgen schitterende kleuren. Om deze reden raad ik je zeker aan deze maand naar een bos te gaan om de herfst te fotograferen. In deze blogpost geef ik je een aantal tips voor herfstfotografie die je direct kunt toepassen.

1. Echte herfstkleuren in je foto’s

Als je foto’s maakt vanuit de automatische stand dan merk je al snel dat de kleuren in je foto niet een echte herfstsfeer hebben. Dit komt omdat in de automatische stand alles automatisch voor je wordt ingesteld waaronder de witbalans. Met de automatische witbalans krijg je teveel blauw en magenta in de foto’s en ontbreken de echte herfstkleuren groen en rood. Om dit probleem te verhelpen raad ik je aan om de witbalans op ‘bewolkt’ te zetten. De kleurtemperatuur van je foto’s wordt hierdoor veel warmer waardoor de herfstsfeer direct in de foto’s terug te zien is.

Fotograferen in de herfstDe witbalans op automatisch

Herfstfotografie TipsDe witbalans op bewolkt zorgt voor warmere kleuren en meer sfeer

2. Let ook op de achtergrond

Bij het fotograferen van paddenstoelen kun je ervoor zorgen dat je een mooie bokeh (achtergrond onscherpte) krijgt door een groot diafragma te kiezen (laag F-getal). Ondanks de onscherpe achtergrond moet je blijven opletten wat er te zien is achter de paddenstoel. Een takje kan al voor storende kleuren zorgen. Haal eventuele storende takjes en bladeren weg uit de achtergrond, maar doe dit alleen als ze los op de grond liggen. De natuur schade aanbrengen voor de perfecte foto is natuurlijk niet de bedoeling.

Tips voor herfstfotografieLinks van de paddenstoel en links achter zijn losse bladeren te zien

Fotografie tips voor herfstfoto'sNa het weghalen van de bladeren ligt de focus volledig op de paddenstoel

3. Breng orde in de chaos

In een bos fotograferen kan hele mooie foto’s opleveren, maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Door de vele bomen, takken en bladeren die door elkaar heen lopen is de kans groot dat er teveel te zien is en dat het één grote wirwar wordt. Om dit te voorkomen kun je iets verder inzoomen om bepaalde delen buiten de foto te laten. Je kunt ook zoeken naar structuur en patronen. Een rij bomen langs een bospad is hier een goed voorbeeld van.

4. Gebruik een polarisatiefilter

Door een polarisatiefilter te gebruiken bij herfstfotografie worden de kleuren nog aansprekender. De schitterende herfstkleuren worden levendiger, met name rode, groene, gele en bruine tinten spatten van de foto af.

5. Ga vroeg in de ochtend fotograferen

Vroeg opstaan loont! Als je vroeg in de ochtend gaat fotograferen zijn er vaak nog dauwdruppels te vinden op paddenstoelen waardoor de paddenstoelen nat zijn. Dit geeft een foto net iets extra’s ten opzichte van vele andere herfstfoto’s, omdat er een glinstering te zien is. Daarnaast is er kans op laaghangende mist. Dit is voor herfstlandschapsfoto’s echt ideaal omdat je foto’s er mysterieus uit gaan zien.

Tips voor Paddenstoel FotografieVroeg opstaan loont en geeft je foto’s iets extra!

6. Fotografeer paddenstoelen vanuit een laag standpunt

Een veel voorkomende fout is dat mensen paddenstoelen vanuit staande of gehurkte positie fotograferen. Hierdoor kijk je bijna altijd tegen de bovenkant van de paddenstoel aan en krijg je de grond als achtergrond. Je foto’s worden veel beter als je paddenstoelen fotografeert vanaf de hoogte van de paddenstoel. En ja, paddenstoelen groeien vaak op de grond dus hiervoor moet jij ook op de grond gaan liggen. Camera’s met een kantelbaar LCD scherm hebben een voordeel omdat je vaak niet plat op de grond hoeft te gaan liggen.

7. Doe oude kleding aan en neem een vuilniszak mee

Dit brengt mij direct bij het laatste punt van deze blogpost. In de herfst is de kans op regen groot en hierdoor kan het moderig zijn in het bos. Doe kleding en schoenen aan die vies mogen worden én neem een vuilniszak mee. Je kunt op deze vuilniszak gaan zitten tijdens het fotograferen. Hiermee voorkom je dat je kleding helemaal nat is na de eerste foto. Dat is fijner voor de rest van de dag.

Hopelijk heb je weer iets geleerd van de bovenstaande tips en resultaten mag je altijd per mail naar mij sturen.

Reacties (9)

Hoi Mark,
vraagje over paddenstoelen fotograferen. wat is de beste iso stand om te gebruiken?
groetjes, Anja

In het algemeen (dus ook bij paddenstoelenfotografie) geeft de laagste ISO-waarde de beste kwaliteit foto’s. Dus probeer het op de laagste ISO-waarde te fotograferen. Dat kan heel goed als je vanaf statief fotografeert. Fotografeer je zonder statief? Zorg ervoor dat je sluitertijd snel genoeg is om vanuit de hand te fotograferen (1/60e of sneller). Vaak moet je in een bos dan de ISO-waarde verhogen, omdat er niet zoveel licht is.

Als je vaker twijfelt over de juiste instellingen, dan is ons fotografieboek Eerste Hulp Bij Fotograferen een aanrader om te lezen en gebruiken.

Tip voor camera’s zonder handelbaar LCD scherm is het gebruik van een hoekzoeker. Kun je toch vanaf een laag standpunt fotograferen zonder plat op de buik te liggen.

Goede tips en wat een mooie foto’s

Weer een hoop nuttige tips Mark. Ik ga er mijn voordeel mee doen.

Leuk om te horen. Plaats gerust een foto op onze Facebook pagina of tag ons via Instagram.

Prima tips Mark! Vooral de vuilniszak sprak mij aan, nu het zo nat is komt die goed van pas.
Afgelopen zaterdag nog goed kunnen gebruiken in het natte bos.

bedankt voor de zeer goeie tips! Ik ga op zoek naar de witbalans op mijn fototoestel ….

Mooie tips Mark.

Laat een reactie achter