5 Tips Voor Urbexfotografie

Urbexfotografie is misschien wel de meest mysterieuze tak van fotografie die je kunt bedenken. Het fotograferen van oude, verlaten gebouwen terwijl dat meestal niet mag. Veel (hobby)fotografen vinden urbexfotografie erg interessant, maar zijn er nooit aan begonnen. Misschien komt dat wel omdat er op internet relatief weinig informatie over te vinden is. In dit artikel vind je 5 tips voor urbexfotografie.

Vind jij urbexfotografie interessant en wil je nog meer te weten komen?

Doe mee met onze Workshop Urbexfotografie in het Landschaftspark in Duisburg!

1. De kick om een locatie zelf te vinden

De reguliere hulpmiddelen bij het zoeken naar mogelijke locaties op het internet zijn Google, Google Earth (GE) en Google Maps (GM). GM kan andere dingen dan GE, Google Streetview (SV), Wikipedia, Onroerend Erfgoed, Panoramio, Flickr, Facebook, persoonlijke (urbex) websites en nog veel meer. Gebruik daarbij vooral slimme zoektermen. Bekijk op urbex fora (indien toegankelijk) de reportages van anderen, vergelijk de foto’s en lees de bijgaande verhalen. Vaak staan daar onbedoelde hints over een locatie in.

Urbexfotografie

2. Voorbereidingen op een Urbex trip

Ga nooit alleen op pad, maar ga samen. Dat is gezelliger en veiliger. Vervallen objecten kunnen gevaarlijk zijn, denk aan rotte vloeren en gaten in de vloeren in donkere ruimten. In geval van nood heb je altijd iemand om op terug te vallen. Zorg voor een volledig opgeladen accu in de mobiele telefoon, gebruik deze daarom nooit als zaklamp. Schaf die apart aan, handig in donkere ruimten. Qua kleding is het goed om veilige schoenen en onopvallende kleding te dragen. Dat laatste is voornamelijk handig omdat je met een kanarie gele outfit echt veel eerder opvalt op een locatie dan met donkere kleding.

Verlaten gebouwen fotograferen

3. Rond en in het object

Voor velen is Belgie het ultieme Urbex Walhalla, maar een auto met een NL-kenteken kan tussen de lokale voertuigen behoorlijk opvallen. Vooral in een klein dorp en met name wanneer er rond het door jou gekozen object al eens problemen zijn geweest met de beheerder of omwonenden. Het is raadzaam om je auto niet voor de deur te parkeren maar bijvoorbeeld bij een supermarkt of kerk. Eenmaal binnen in het object is het belangrijk dat je onopgemerkt je gang kan gaan. Werk rustig, laat je vooral niet opjagen en neem de tijd om iedere ruimte vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Werk bij voorkeur vanaf statief en maak meerdere opnamen. Zelfs al je nu nog niet met HDR werkt zijn meerdere opnamen op een later moment altijd nog bruikbaar om er alsnog een HDR van te maken.

Tips voor Urbexfotografie

4. Betrapt en wat nu?

Het kan je overkomen dat je binnen of op het terrein van een object wordt betrapt door de beheerder, een bewaker, een bewoner of de politie. Dit is het risico dat je loopt en het hoeft geen probleem te zijn. Zie je het probleem al aankomen en je hebt de kans om je geheugenkaartje te wisselen, dan is dat de manier om je eerder gemaakte foto’s veilig te stellen. Blijf vooral vriendelijk, ook wanneer de ander geïrriteerd reageert. Een vriendelijk uitgestoken hand wordt al snel geaccepteerd. Stel je voor en vertel je voorliefde voor mooie oude gebouwen. Probeer dit te doen in de taal die de ander spreekt hoe slecht je die taal ook beheerst.

HDR Fotografie bij Urbex

5. Do’s en dont’s

Slepen met meubilair is not done!

Take nothing but pictures, leave nothing but footsteps……

Bovenstaand motto staat bij de meeste Urbexers hoog in het vaandel. Het stagen van een foto (lees verplaatsen van voorwerpen zoals bijvoorbeeld een stoel, glas of iets anders) is iets wat je gewoon niet moet doen. Het is juist de manier waarop een locatie is achtergelaten (denk bijvoorbeeld aan een verlaten villa) die zo’n locatie interessant maakt. Alles staat er nog, het schept een sfeer alsof de bewoners elk moment weer terug kunnen komen. Spullen die al jaren onder het stof zitten, het moet zo blijven!

Wat vind jij van urbexfotografie? Ben jij weleens bij een locatie geweest of wil je graag eens voor de eerste keer op pad? Laat het weten door te reageren op dit bericht. Wij zijn benieuwd hoe populair urbexfotografie in Nederland is!

Reacties (8)

Ik ben heel erg geïntresseerd in urbex fotografie. Alleen weet ik niet zo goed hoe je een locatie in de buurt kan vinden. Heeft iemand misschien tips of weet iemand een locatie in het Groene Hart?

Goedenavond Eva,

De bekende urbex locatie’s zijn makkelijk te vinden op internet. Nederland heeft (helaas) niet zo heel veel urbex locaties, als je dit vergelijkt met België, Frankrijk of Duitsland. Mijn eerste urbex ervaring was in Doel, België. Dat heeft mij gemotiveerd om een dag daarna naar Montzen te reizen voor een verlaten treinstation. Mijn advies is: kijk goed op internet rond en begin op een makkelijke locatie zoals Doel of Fort de la charteuse.

Heb je inmiddels al een mooie locatie gevonden?

Aan de noordringdijk tussen waddinxveen en Gouda staat een verlaten boerderij. Prachtig gebouw. Alleen is het niet mogelijk om in de boederij te komen.

Goedemiddag Eva,

OP de Noordringdijk tussen Waddinxveen en Gouda staat een verlaten boerderij. Helaas niet mogelijk om in de boerderij te komen

ik ben geintresseerd in urbex fotografie maar nog geen foto sessie gedaan , wie heeft tips voor me

Dit zou ik heel graag gaan doen. Workshop volgen, of gewoon met een groepje mee. Reacties zijn van harte welkom.

ik heb zelf al vaak.locaties gevonden en afhankelijk van vervoer maar weet nog top locaties en ben dol op oude gebouwen

Ik ben beginnend in de urbex heb zelf al wel een aantal mooie locaties gevonden.
Het is gewoon prachtig om daar foto’s van te mogen maken.
Misschien hebben jullie nog tips.
Gr mandy

Laat een reactie achter