5 Redenen Om Adobe Lightroom 4 Te Kopen

Vorige week heeft Adobe de vierde versie van Adobe Lightroom geintroduceerd. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel gewijzigd ten opzichte van Lightroom 3, maar als je verder kijkt zie je hier en daar toch wat nieuwe opties en mogelijkheden. In dit artikel geef ik 5 redenen waarom het de moeite waard is om Adobe Lightroom 4 te kopen of om te upgraden van versie 3 naar 4.

1. Aanpassen van de belichting gaat eenvoudiger

Bij het bewerken van foto’s worden er vaak wat aanpassingen aan de belichting gedaan. In Adobe Lightroom 3 ging dat met de schuifbalken Exposure (Belichting), Recovery (Herstel), Fill Light (Invullicht), Blacks (Zwarting), Brightness (Lichtsterkte) en Contrast (Contrast). In Adobe Lightroom 4 zijn Exposure, Contrast en Blacks nog steeds te vinden, maar de andere drie schuifbalken zijn vervangen door Highlights (Hooglichten), Shadows (Schaduw) en Whites (Wit). Mijn eerste indruk van deze wijziging is erg positief. Het is nu nog eenvoudiger om detail terug te krijgen in de lichte en donkere delen van een foto.

2. Witbalans lokaal aanpassen

Het was al mogelijk om lokale aanpassingen te maken met de Adjustment Brush. Door een deel van de foto te selecteren had je de mogelijkheid om de belichting in dat deel aan te passen zonder dat dit invloed had op de rest van de foto. Adobe heeft naast het aanpassen van de belichting nu ook de mogelijkheid toegevoegd om de witbalans aan te passen. Als je in een foto te maken hebt met verschillende soorten licht dan kan dit nu eenvoudig gecorrigeerd worden als de foto niet helemaal naar wens is.

3. Map functie

Rechts bovenaan kun je wisselen tussen de verschillende modules van Lightroom. In Lightroom 4 is hier de module Maps toegevoegd. In deze module kun je foto’s op de kaart van de wereld plaatsen. Voor de foto’s die je gemaakt hebt zonder GPS kun je dit handmatig doen. Zijn je foto’s wel voorzien van coördinaten dan kunnen deze automatisch op de kaart geplaatst worden. Met deze nieuwe functie kun je achteraf op de wereldkaart kijken waar je foto’s gemaakt en als je foto’s zoekt die in een bepaald land/plaats gemaakt zijn dan hoef je alleen maar in te zoomen op deze locatie en je krijgt de foto’s te zien.

4. Book functie

Foto’s maken is leuk, maar lang niet iedereen drukt zijn foto’s nog af zoals we dat vroeger gewend waren. De laatste jaren worden er wel steeds meer fotoboeken besteld en Adobe speelt hier handig op in. Vanuit de Book functie kan op eenvoudige wijze een fotoboek samengesteld worden. Per pagina is de layout aan te passen en je kunt zelfs vanuit Lightroom direct je gemaakte fotoboek naar een afdrukcentrale sturen. Adobe werkt hiervoor samen met Blurb. In Adobe zie je ook direct wat de prijs van het fotoboek is. Mocht je liever je fotoboek bij een andere afdrukcentrale willen laten printen, sla dan je fotoboek op als PDF en stuur dit bestand naar de gewenste afdrukcentrale.

5. Prijsverlaging

Een andere reden om Adobe Lightroom 4 te kopen is de prijs. Eerst betaalde je ongeveer 250 euro voor een volledige versie van Adobe Lightroom 3. Adobe heeft de prijs flink verlaagd. De normale verkoopprijs wordt 149 euro en nu als introductie kun je de volledige versie van Adobe Lightroom 4 zelfs voor 125 euro kopen. Ben je al in het bezit van Adobe Lightroom 3 en wil je graag upgraden? Dit doe je voor slechts 75 euro.

De aanschafprijs van Adobe Lightroom is nog nooit zo laag geweest. Als je kijkt wat voor goede software je hiervoor terugkrijgt dan kan ik niet anders dan je aanraden om dit pakket te kopen. Adobe Lightroom heeft erg veel mogelijkheden, is gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat je foto’s er professioneler uit gaan zien.

 

Adobe Lightroom kopen
Koop Adobe Lightroom direct op Bol.com voor 125 euro.

 

Wil je graag meer leren over Adobe Lightroom? Volg dan de online cursus Adobe Lightroom.

Bekijk het onderstaande filmpje om alle nieuwe functies van Adobe Lightroom 4 uitgebreid te bekijken:

Adobe Lightroom Cursus Online
?value=0&label=i z5CMbPjAYQmsrQzAM&guid=ON&script=0

Laat een reactie achter