5 Lichtopstellingen voor portretfotografie in de studio

De stand van het licht bepaald al snel de sfeer. Zo blijkt iedere dag, wanneer de zon opkomt en weer ondergaat. De invloed van het licht op onze emotie wordt bepaald door de lichtsterkte, warmte qua kleur en de lichtval. Door de lichtval te controleren kun je zelf bepalen welke sfeer je wilt creëren en dat is precies waar studiofotografie haar vruchten af zal werpen. In dit artikel helpen we jou op weg met vijf lichtopstellingen voor portretfotografie. 

Hoogte van studiolicht bepalen

In de meeste gevallen wil je het model zo mooi mogelijk fotograferen. De hoek waar het licht vandaan komt speelt daarbij een grote rol. Er zijn een enkele aandachtspunten waar je als fotograaf op kunt letten, om de gewenste foto te kunnen maken. De neus, kin en ogen. Terugkomend op de stand van de zon, weten we dat deze lange slagschaduwen creëert rond zonsopkomst en -ondergang. Een goede oefening om de plaatsing van het licht te bepalen is een kaars of de zaklamp van je mobiel. Het licht beweeg je om en rondom het gezicht. Je ziet al snel wat voor sferen er ontstaan. Een simpele manier om jezelf op te frissen. 

modellen studio fotografie model studio fotografie
In deze foto is er een licht op zowel het model als de achtergrond gericht, waarbij het contrast tussen het haar en de achtergrond wordt vergroot.

Tijdens het fotograferen bepaald de plaatsing van het model de hoogte van het licht. Daarbij wordt eerst naar de lengte van de neus gekeken. Je wilt in de meeste gevallen de neus zo min mogelijk benadrukken. Dat doe je door de schaduw van de neus zo kort mogelijk te houden. Wanneer het licht dus frontaal op het model afkomt, is deze schaduw dus minder lang. Zou je het licht van onder, boven of van de zijkant laten komen, dan ontstaat er al snel een dominantere schaduw van de neus. Voorkom dat de schaduw van de neus mengt met de schaduw van de wangen. Afhankelijk van het soort foto dat je wilt maken kun je op deze manier de stand van het licht bepalen. 

Naast de neus, speelt ook de kin een grote rol. De kin en kaaklijn, vormen het gezicht. Specifieke invalshoeken van het licht kunnen echter hoekige of onderkinnen benadrukken. Anderzijds, kan de schaduw die het licht veroorzaakt ook zwak gevormde kinnen meer vorm geven. Op die wijze kun je zelf het voordeel uit het licht halen en is er dus altijd een plus en een min zijde. 

Tenslotte, misschien wel het belangrijkste aandachtspunt: de ogen. Als mens zijn we geneigd oogcontact te zoeken. Ook in een foto. De ogen verraden iemands bedoelingen of emotie. De iris van het menselijk oog zijn kleiner dan die van een aap, waardoor het gemakkelijker is te volgen waar iemand naar kijkt. Een belangrijk detail, dat het gemakkelijker maakt om te communiceren. Daarnaast vangen onze ogen licht. Vermijd daardoor foto’s waarin de ogen geen licht vangen. Een kip vangt zo op zijn manier geen licht. Daardoor voelt het vaak levenloos wanneer je in de ogen van een kip kijkt.

Lus/loopverlichting

Bij lusverlichting komt de lichtbron vanaf de zijkant van het model. Afhankelijk van het soort licht (hard of zacht) dat je gebruikt, worden de vormen benadrukt. Het mooie aan lusverlichting is dat het niet gelijk voor een duistere sfeer zorgt, maar de juist meer emotie aan de foto toevoegt. 

low key fotograferen lus licht

Rembrandtverlichting

Bij de Rembrandtverlichting wordt een gedeelte van het gezicht mooi belicht, terwijl de andere helft wat donkerder overkomt. Plaats de lichtbron, zodat de schaduw van de neus doorloopt tot de mondhoeken. Bij lusverlichting zou de wang van de onbelichte kant geheel donker zijn. Bij Rembrandtverlichting is een gedeelte van de wang echter nog belicht. De vorm die ontstaat op de wang zijn de schaduwen van de neus en de onderwang. Er ontstaat een driehoek tussen de neus, onderkant van de wang en het oog. De dramatische lichtsoort wordt vaak niet gebruikt voor vrolijke portretten, maar wel bij foto’s voor films of serieuze portretten. 

rembrandt verlichting driehoek clair obscure lowkey foto

Paramountverlichting

Dit licht komt van bovenaf. Het heeft een soort van spotlight idee, waarbij alle aandacht naar het model gaat. Paramountverlichting is zeer geschikt om de schoonheid te benadrukken. De lichtval geeft extra kracht aan de vorm van de kaak en benadrukt hooglichten in het gezicht. In combinatie met een softbox kun je de schaduwen verzachten. Tegenwoordig wordt vaak met make-up de illusie van contouren opgewekt, waarbij de vormen van de kaaklijn, neus en jukbeenderen worden versterkt. 

paramount licht paramount

Glamourverlichting

Met glamourverlichting laat je het licht vanaf voren op het model vallen. Door een beauty dish toe te voegen aan het licht, zorg je ervoor dat het licht intern reflecteert. Daarnaast is het prettig voor het model, omdat hij/zij niet direct het licht in kijkt. Denk vervolgens goed aan de schaduw onder de neus, kin en de lichtval in de ogen. Glamourverlichting wordt vaak gebruikt bij het fotograferen van vrouwen. Het zachte licht verzacht de huid van rimpels. Wanneer je het gezicht frontaal fotografeert vallen er korte en zachte schaduwen. Deze schaduwen zijn benadrukken de vormen in het gezicht zonder een dramatisch effect te geven. Je kunt spelen met de schaduwen door een reflectiescherm onder het gezicht van het model te plaatsen. Vervolgens worden imperfecties op de huid via nabewerkingsdprogramma’s zoals Photoshop weggewerkt.

glamourverlichting studio glamourverlichting

Tangverlichting

Deze lichtopstelling werd eerder als ‘fout’ gezien, om zijn vaak onflatteuze resultaten. Door twee lichten (Bij voorkeur zacht) achter het model te plaatsen, leg je juist focus op de zijkant van het gezicht. De voorkant loopt geleidelijk donker aan. Dit resulteert vaak in een duistere blikken, waarbij de achtergrond geheel zwart blijft.

tangverlichting tangverlichting

Model: Ioana Burlacu

Reacties (1)

bedankt, mooi en duidelijk uitgelegd heb ik veel aan

Laat een reactie achter