10 mooie locaties voor landschapsfotografie in Nederland

In dit overzicht geef ik mijn tien favoriete locaties voor landschapsfotografie in Nederland. Uiteraard zijn er veel meer te noemen. Echter heb ik een balans gezocht naar bekende locaties en onbekende locaties. Weet jij nog een andere mooie locatie? Laat het ons weten door onderaan te reageren.

1. Kinderdijk

We beginnen met een bekende locatie, tevens een workshop locatie van ons. De molens van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk zijn diverse keren gefotografeerd; zowel door toeristen als door (landschaps)fotografen. Toch blijft het een mooie locatie voor landschapsfotografie. De uitdaging is en blijft om een onderscheidende foto te maken. Dit kan door goed naar je compositie en standpunt te kijken. Ook het tijdstip van fotograferen (rond zonsopkomst en rond zonsondergang) kan je foto onderscheiden. Daarnaast zijn de molens in de eerste week van september van 21.00 tot 23.00 uur verlicht. Altijd weer een mooie week om de molens te fotograferen. Hou echter wel rekening met een enorme toestroom van fotografen in die week.

Parkeren: Molenkade Nederwaard, Kinderdijk

Kinderdijk mooie locatie voor landschapfotografie

2. Rotterdam

Ook Rotterdam is een bekende fotolocatie, voor zowel architectuurfotografie als voor landschapsfotografie (stadsfotografie). Denk bijvoorbeeld aan de Erasmusbrug, brug De Hef, De Willemsbrug, het Nieuwe Luxor Theater en skylinefoto’s vanaf de Euromast. Echter zijn nog vele andere mooie gebouwen en gebieden te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de Delfshaven, maar ook de Oude Haven met de kubuswoningen. Een mooie locatie is de Rhijnspoorkade. Vanaf deze kade heb je een mooi uitzicht op het Noordereiland, brug De Hef, de Willemsbrug en een stuk van de Erasmusbrug.

Parkeren: Rhijnspoorkade, Rotterdam

Rotterdam mooie locatie voor landschapfotografie

3. Scharendijke

De locatie aan het Grevelingenmeer bij Scharendijke is minder bekend, althans bij fotografen. Duikers gebruiken deze plek regelmatig om te duiken. Op een pier staat een uitkijkpost. Zeker in combinatie met laag water is deze plek echt de moeite waard. Trek wel waterdichte laarzen aan, zodat je een stukje in het water kunt staan. Gezien de rustige locatie heb je alle ruimte om diverse standpunten, composities en creatieve benaderingen uit te proberen. Deze locatie is het beste met zonsondergang te fotograferen, maar ook bij zonsopkomst zijn er zeker mogelijkheden. Om een impressie van deze locatie te krijgen, bekijk dan hier mijn vlog van dit gebied.

Parkeren: Haven Kloosternol 3, Scharendijk

Scharendijke mooie locatie voor landschapfotografie

4. Haaften

Ook Haaften is een onbekende, maar schitterende fotolocatie. Gelegen aan rivier De Waal ligt naast Haaften een schitterend natuurgebied. Mooie door de rivier uitgesleten, steile en grillige oevers. Een mooie watergang die bij hoog water in de rivier zorgt voor watertoevoer naar de Wiel. Een mooie molen op de achtergrond. Op deze locatie kun je zowel met zonsopkomst als met zonsondergang uit de voeten. Neem ook voor deze locatie waterdichte laarzen mee. Let wel op de sterke stroming van De Waal!

Parkeren: Waalbandijk ter hoogte van nummer 36, Haaften

Haaften mooiste locatie voor landschapfotografie

5. Hasselt

Ook Hasselt (Overijssel) is een onbekende plek voor landschapsfotografie. Er is hier een schitterende locatie beschikbaar met een mooie compositie. Kijkend vanaf het industrieterrein van Hasselt zie je de oude Hanzestad met haar mooie kerk, kade en woningen. Je krijgt hier een mooi perspectief door de roeiboten op de voorgrond van je foto te plaatsen. Hierdoor lijkt Hasselt op Venetië. Deze locatie leent zich zowel voor de zonsopkomst als zonsondergang. Bij zonsopkomst kleurt de lucht boven Hasselt, terwijl bij zonderondergang dit ook het geval is, plus dat de stad mooie aangelicht wordt. Daarnaast kun je hier ook mooie avondfoto’s/nachtfoto’s maken.

Parkeren: Industrieweg 2, Hasselt

Hasselt mooiste locatie voor landschapfotografie
Een fraaie zomeravond aan de oever van rivier De IJssel, tegenover Hanzestad Hasselt (Overijssel, Nederland). De bootjes vormen een mooie inleiding in de foto. De stad werd aangelicht door de zonsondergang, schuin achter me! Heerlijk om zo met landschapsfotografie bezig te zijn.

6. Posbank

Voor landschapsfotografen is dit zeker een bekende plek. Zo bekend, dat vorige jaren diverse boetes uitgeschreven zijn omdat fotografen massaal naar de paarse heide (augustus) kwamen. Toch blijft dit gebied de moeite waard. Met name in de maand augustus als de heide paars is. Door het heuvelachtige landschap ontstaan mooie lagen in je foto. Als er mist is (en dat ontstaat snel door de heuvels), krijgt het landschap een nog meer sprookjesachtiger sfeer.

Parkeren: Parkeerplaats Zijperberg of bij het informatiecentrum

Posbank mooiste locatie voor landschapfotografie
Vanmorgen een magische morgen op de Posbank (Rheden, Gelderland) beleeft. Schitterend hoe de heide erbij staat. Vlak voor zonsopkomst kleurde de lucht schitterend! Daarnaast was de mist nog niet zo dik en hing mooi tussen de heuvels. Echt een heerlijke plek voor landschapsfotografie

7. Zeelandbrug

Eén van de meest gefotografeerde objecten in Zeeland is de Zeelandbrug. Een mooie locatie voor zowel zonsondergang als zonsopkomst. Door de brug krijg je een mooie dieptewerking. Zeker met wat nevel lijkt de brug, die architectonisch er mooi uitziet, in het oneindige te verdwijnen. Mijn tips is wel om naar deze locatie te gaan op het moment als het laagwater is. Hierdoor kun je mooi wat blokken van de dijkbescherming meenemen in je voorgrond. Om een impressie van deze locatie te krijgen, bekijk dan hier mijn vlog van dit gebied.

Parkeren: Oost Zeedijk, Kats

Zeelandbrug mooiste locatie voor landschapfotografie
Tijdens het fotograferen van de Zeelandbrug (Zeeland, Nederland) trok een lichte regenbui over ons heen. Achter ons ging de zon schitterend onder, waardoor de brug mooi verlicht werd en de regenbui extra dreigend overkwam. Door de lage waterstand kwamen de bazaltblokken (inclusief oesters) aan het wateroppervlak. Een schitterende avond voor landschapsfotografie

8. Scheveningen

Ook Scheveningen is een bekende plek. Echter fotografisch misschien iets minder bekend. De Pier is een mooie locatie om te fotograferen. Dit is ook veelvuldig gedaan! Zeker nu met het reuzenrad erbij kun je dynamische beelden krijgen. Wat minder bekend is om te fotograferen vanaf De Pier richting Scheveningen. Dit is mogelijk rond zonsopkomst (De Pier is altijd vrij toegankelijk) en tijdens het zogenaamde blauwe uurtje.

Parkeren: Parkeerplaats Zwolsestraat 426, Scheveningen

Scheveningen mooiste locatie voor landschapfotografie

9. Roelshoek

Deze plek is minder bekend bij fotografen, maar zeker de moeite waard om te fotograferen. Met name tijdens de zomerperiode en tijdens laag water. Er liggen dan diverse (zeil)boten voor de kust. Door het lage water vallen deze droog en zijn ze prima te benaderen door de stevige ondergrond van De Oosterschelde. Neem wel je laarzen mee. Deze plek leent zich prima voor een mooie zonsopkomst! Je parkeert je auto aan de kant en loopt zo de Oosterschelde op. Om een impressie van deze locatie te krijgen, bekijk dan hier mijn vlog van dit gebied.

Parkeren: Noordschans, 19 Krabbedijke

Roelshoek mooiste locatie voor landschapfotografie
Silence is gemaakt aan de Oosterschelde, nabij Krabbendijke (Zeeland, Nederland). Al enige tijd stond deze locatie op mijn wensenlijstje. Belangrijk in de voorbereiding was het precies uitkienen van het lage water met het tijdstip van zonsopkomst. Een schitterende plek voor landschapsfotografie waar ik nog vaker naar terug zal gaan!

10. Overasseltse en Hatertse vennen

We sluiten af met een bekend, maar schitterende locatie: De Overasseltse en Hatertse vennen. Vennen, glooiingen, heide en bos wisselen elkaar af. Je kunt hier zowel met zonsopkomst als met zonsondergang prima uit de voeten. Ook tijdens de winterperiode is dit een mooi gebied. Graspollen in het ijs op de vennen en rijp op de takken en heide vormen mooie structuren. Heb je dit gebied bezocht, dan kun je lekker genieten van een kopje koffie of thee bij restaurant st. Walrick.

Parkeren: Sint Walrickweg 5, Overasselt

Overasseltse en Hatertse Vennen mooiste locatie voor landschapfotografie
Een bezoek aan de Hatertse en Overasseltse vennen (Gelderland, Nederland) blijft de moeite waard. Dit gebied is gelegen nabij Nijmegen en is bij uitstek een locatie voor landschapsfotografie. Eenzame bomen, de vennen, heuvels en bodembedekkers vormen een mooi decor. Zeker als het gevroren heeft en de bodem bedekt is met rijp. De warme kleuren van de zon tijdens de zonsopkomst lijken dan niet te stroken, maar geven toch een fijne sfeer.

Wil jij graag alle tips en trucjes over landschapsfotografie te weten komen? Volg dan een Workshop Landschapsfotografie bij Jan Koppelaar of kies voor de online cursus landschapsfotografie.

Wat is jouw favoriete locatie?

Nederland en België hebben dus genoeg mooie locaties voor landschapsfotografie. Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete locaties zijn. Laat het weten door te reageren op dit bericht.

De ultieme helpgids voor landschapsfotografie

Wil jij nog veel meer te weten komen over het maken van de mooiste landschapsfoto’s? Wij hebben een ultieme helpgids voor landschapsfotografie gemaakt. Veel leer- en fotografieplezier!

23 responses on "10 mooie locaties voor landschapsfotografie in Nederland"

 1. Omgeving Stadskanaal is prachtig om landschappen te fotograferen, ik hou het simpel en fotografeer graag hier in de buurt.

 2. C vorselaars Tilburg18 mei 2019 at 05:51Beantwoorden

  Landgoed Huis ter Heide tussen Tilburg, Loon op Zand, de Moer

  natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten.

 3. Landgoed Huis ter Heide tussen Tilburg, Loon op Zand, de Moer

  natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten.

 4. Toevallig ben ik een van die duikers die regelmatig in zeeland zitten en inderdaad de zeeland brug bij de duikstek de kabbelaar zijn mooi.Maar er zijn nog meer mooie locaties in zeeland

 5. Hasselt ligt aan het Zwarte water en niet aan de IJssel

 6. Eigenlijk worden hier alleen maar de bekende plekken genoemd en getoond. Ben verbaasd dat Zuid Limburg hier ontbreekt, en dat terwijl het door velen als het mooiste stukje Nederland gezien wordt, met zijn typische vakwerk en mooie heuvels.

 7. de ooi polder en de Millingerwaard, van strandjes bij de waal tot kwelders in de polder
  dat alles tegen Nijmegen aan.

 8. De Rhoonse en Carnissegrienden, w.o. Klein Profijt, zijn getijdegebieden langs de Oude Maas ten zuiden van Rotterdam. Pracht gebied voor fotografen.

 9. Vlissingen en de paalhoofden bij Zoutelande zijn ook heel mooie foto’s te maken,vooral bij zonsondergang.

 10. Oostvaardersplassen

 11. Het Noordwijkse strand

 12. Kinderdijk, Rotterdam en Scheveningen – niet ver van Delft waar ik woon

 13. Heidenstein, Driebergen, en de Leersumse plassen. heel fotogeniek. en de stad Amersfoort.

 14. Het vechtdal in overijssel.

 15. Ik ben vaak te vinden op het Balloerveld in Drenthe. het is een geweldige heide veld met een schaapskudde.

 16. Ik ben helemaal weg van de weerribben, een prachtig stuk natuur met water, rietvelden, bos en veel vogels.

 17. De grienden
  Mastbos
  Zoutelande
  De groene Long
  Biesbosch

 18. Nationaal park Maasduien wordt maar weinig genoemd.
  Dit park ligt in Noord Limburg .
  Een schitterend natuur park.

 19. Mooie plaatjes maar je moet ook leren kijken, en zijn overal mooie plekjes ook dichtbij in je eigen omgeving.

 20. Waterloopbos in Marknesse is ook mooi.

 21. Ik laat je graag het Bargerveen een keer zien, een stuk hoogveen aan de rand van Drenthe en Duitsland. Een gebied met veel vogels , rust en een uniek stuk natuur met in de zomer ook adders.
  Met vr gr
  Gerjan

 22. Ik woon in Dwingeloo. Genoeg moois daar om te fotograferen.

Laat een bericht na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER ONS

De Rooij Fotografie is het kenniscentrum voor fotografie en fotobewerking in Nederland. Sinds 2011 worden er cursussen gegeven aan ruim 4000 fotografie liefhebbers per jaar. Lees verder…

Klantenservice
Veelgestelde vragen
Contactgegevens
Adverteren
Algemene voorwaarden
Privacybeleid

SOCIAL MEDIA

MELD JE GRATIS AAN VOOR FOTOGRAFIE TIPS (2x MAAND)

top
© COPYRIGHT 2011 - 2020 DE ROOIJ FOTOGRAFIE