Herinner je het nog, de mooie winterse week die we vorig jaar in februari hadden? In Nederland zijn dagen met sneeuw soms maar op 1 hand te tellen. Daarom deze blog met direct de beste locatie tips die we je maar kunnen geven: bereid je nu voor op het fotograferen van de winter.
Inhoud van dit artikel:
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
2. Ga de natuur in
3. Zoek een stadspark op
4. De Posbank
5. Openluchtmuseum
6. Winter is meer dan sneeuw alleen
7. Slot
Een goede voorbereiding is het halve werk
Deze tip is voor mij de reddende tip geweest toen er een beetje sneeuw lag eind december. Zoals een al oud spreekwoord zegt: “een goede voorbereiding is het halve werk!”. Dit gaat sowieso op voor landschapsfotografie. Aanvullend op die voorbereiding, koop nu je sneeuwlaarzen, lang ondergoed en andere benodigdheden, want als het winter is in Nederland, zijn dit soort dingen vaak schaars of is net jouw maat uitverkocht!

Je hoeft niet ver van huis om de winter vast te leggen.
Zodra de winterse condities worden aangekondigd wil je er direct op uit. Dit gebeurde me in 2021 de week voor kerst nog. De winterse omstandigheden zouden weleens mooi kunnen zijn. Dus wist ik direct waar ik heen wilde om te fotograferen. Dat gezegd hebbend komt ook direct de volgende tip.

Besef dat sommige gebieden tijdens winterse omstandigheden slecht of niet bereikbaar zijn, omdat er geen strooiwagens of sneeuwschuivers kunnen komen of daar pas later op de dag komen. Dus denk niet alleen in locaties, maar vooral bereikbaarheid. Het paard van Marken is bijvoorbeeld een stuk lopen dus een fiets meenemen is geen gekke gedachten. Een ander voorbeeld is de Posbank. Als er veel winterse neerslag is kun je met de auto niet de parkeerplaatsen bereiken. Dit laatste is geen straf, want juist dan loop je door een prachtig landschap.
Tip 1: Ga de natuur in
Mijn eerste locatie tip is het bos. Trek de natuur in. Je bent vast afgelopen herfst wel ergens in een bos wezen wandelen. Besef dat dit perfecte locaties zijn om naar toe te gaan als er sneeuw ligt. Zo ligt voor mij Planken Wambuis op de route naar mijn werk. Wat is er heerlijker om ’s ochtends even voor je werk een paar uurtjes vrij te nemen en door de verse sneeuw te wandelen. Hoeveel sneeuw het ook is, het biedt altijd wel een mooi contrast zoals je in onderstaande twee beelden kunt zien.


Hebben we vroeg in de winter koude vochtige nachten, dan is de kans op rijp erg goed mogelijk. Zorg dan dat je in je nabije omgeving een heideveld weet te vinden.

Een winterse zonsopkomst na een vorstnacht
Tip 2: Zoek een stadspark op
Sneeuw is wit en als er dan zoals in Sonsbeek park Arnhem een witte villa staat, dan is dat voor mij een aanknopingspunt om in de winter iets mee te proberen, wit en wit ;-). Ook omdat ik eerder in combinatie met die witte villa er een fijne compositie had gevonden. Dus toen er sneeuw lag, direct de volgende ochtend bij zonsopkomst ernaartoe. Nadeel, de sneeuw was niet ongerept meer, maar dat is ook niet zo vreemd wetende dat in Arnhem dit een heel erg populaire locatie is in alle seizoenen.

Kleurrijke winterse zonsopkomst in Sonsbeekpark
Tip 3: De posbank
Ben je net als ik verliefd op fraai kleurende paarse heuvels van de Posbank? Dan wil je er ook zeker eens een kijkje nemen in de winter. Besef wel dat dit een locatie is waar het ook snel erg druk kan zijn en je met een goede laag sneeuw de hoger gelegen parkeerplaatsen niet kan bereiken. Juist het heuvellandschap of landschappen met wat reliëf zijn perfect voor de winterse sfeer met rijp en sneeuw. Nog leuker kan het worden als er veel sneeuw is. Dan kun je langlaufers vastleggen.

Bezoek de Posbank ook eens in de winter, maar doe het met beleid
Tip 4: openluchtmuseum
Vorig jaar hadden we de winterse week in februari. Ondanks dat door het coronavirus bepaalde locaties momenteel gesloten kunnen zijn, wil ik je als locatie tip toch het Arnhemse openluchtmuseum meegeven. Als dit open is met winterse condities dan is het park echt prachtig, maar vergeet ook zeker de Zaanse Schans of Kinderdijk niet.


Tip 5: Winter is meer dan sneeuw alleen…. IJS
Wij Nederlanders hebben de unieke situatie dat we her en der molens hebben. Als laatste tip wil ik je meegeven nu al te gaan kijken waar je bij jou in de buurt molens zijn. Indien mogelijk in combinatie met een vijver, plas of water, want een winterse week gaat vaak samen met ijs. Je kunt dan beelden maken zoals de foto hieronder, echte Hollandse foto’s met schaatsers in het bevroren landschap. Met een beetje geluk is de schaatser zo vriendelijk om een paar extra rondjes te maken. Uiteraard stuur je hem als dank dan je foto toe!

Vlak voor zonsondergang wilde deze schaatser nog wel even een rondje schaatsen voor me
Mocht het wederom een strenge vorstperiode zijn geweest, onthoud dan het kruiende ijs als tip. Overal rondom het IJsselmeer, afhankelijk van de weersomstandigheden en vooral de windrichting, wordt het ijs over elkaar heen geschoven. Vaak is dit fenomeen twee of drie dagen zichtbaar, afhankelijk van de wind en de temperatuur.

Urk en kruiend ijs. IJskoud en een onvergetelijke herinnering.
Tot Slot

Winter is niet alleen fotograferen met een dik pak sneeuw. Winters in Nederland beginnen met vorst en een berijpt landschap. Maar zoals al eerder benoemd, landschapfotografie begint bij planning. En in die planning hoort dus bij, zoek nu de locaties op, ga ze nu bekijken en fotograferen en probeer dan te visualiseren hoe het eruit zal zijn met rijp of sneeuw. En als het dan zover is, kun je ontspannen en veilig naar die locatie toe. Plan je tijd wel ruim, want besef dat het allemaal net wat langzamer rijdt als je een zonsondergang wilt halen. Of dat een parkeerplek niet bereikbaar is omdat het heeft gesneeuwd. Neem koffie mee voor onderweg, kleed je warm aan en houd je reserveaccu in je broekzak. Bij thuiskomst niet direct de camera uit de tas, maar rustig op temperatuur laten komen en voor de rest tot slot, “veel winters foto plezier.”