Fotograaf Marco de Groot

Stel jezelf eens kort voor…
Ik ben Marco de Groot, woonachtig in Utrecht en ik zie de wereld in plaatjes. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Naast reizen en fotograferen vind ik het leuk om andere mensen anders te leren kijken naar hun omgeving. Gebouwen zijn niet saai, als je weet hoe je ernaar moet kijken.

Wat fotografeer je graag en waarom?
Ik ben gek op design en architectuur. Ik hou ervan om de elementen die me opvallen eruit te lichten en op een voetstuk te plaatsen. Het rondwandelen rond en door gebouwen vind ik ontspannend. Ik vind het fascinerend om te ervaren hoe een goed ontworpen gebouw fijn kan voelen. Hoe je met slim ontwerp bezoekers intuïtief je juiste kant op kan sturen en hoe kleur- en materiaalgebruik de beleving van een ruimte totaal kan veranderen.

Marco de Groot - Architectuurfotograaf

Marco de Groot

Hoe ben je begonnen met fotografie?
Al sinds ik me kan herinneren zag ik patronen, ritmes en afwijkingen overal om me heen. Van een rood blad in een zee van groen, een zwarte kiezelsteen tussen allemaal witte tot details op auto’s en gebouwen.
Eerst dacht ik dat iedereen ze zou opmerken, maar de meeste mensen lopen er gewoon voorbij, soms elke dag.
Mijn reis met fotografie begon met het vangen van die beelden middels een eenvoudige point-and-click-camera met een rolletje toen ik 8 was.

Ik vond het nogal frustrerend omdat iets zien en het vastleggen op camera twee verschillende dingen zijn. Met de eerste digitale camera’s kwam daar verandering in. Ik heb een Sony 0,3 megapixel camera gekocht met een 3,5″ diskette die wel 10 beelden kon bevatten!

Doordat ik direct het resultaat zag van het fotograferen leerde ik heel snel wat wel en niet werkte.
Vanaf die tijd gaat er bijna geen dag voorbij dat ik geen foto maak.

Welke tip wil je beginnende fotografen meegeven?

Begin! Ga iedere dag op pad om een foto te maken, door veel te doen leer je wat wel en niet voor je werkt. Ook kom je er op die manier achter welke stijl en onderwerpen je het meest trekken.

Fotograferen begint met kijken, wat valt je op en hoe wil je dat “vangen”. Een beetje recente mobiele telefoon is ideaal om mee te starten. Zodra je tegen beperkingen op loopt kun je gericht investeren in apparatuur om je fotografie verder te brengen.

Een aantal foto's van Marco de Groot

© Copyright Marco de Groot

Een workshop bij Marco de Groot volgen?

Hieronder vind je een overzicht welke cursussen en workshops gegeven worden door deze fotograaf. Sommige workshops worden door meerdere fotografen gegeven, kijk dus goed op de pagina door wie een workshop uitgevoerd wordt.

Extra diensten

Veel van onze fotografiedocenten bieden ook extra diensten aan, denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een fotoshoot of het verkopen van wanddecoratie. Hieronder vind je een overzicht van de diensten van deze fotograaf. Het is mogelijk direct contact op te nemen met de fotograaf voor meer informatie.