Fotograaf Frans Davids

Fotograaf Frans Davids

Stel jezelf eens kort voor…
Geboren 24 december 1960 in Emmen maar sinds 1984 woon ik in Zwolle. Al tijdens mijn middelbare schooltijd begon ik interesse te krijgen in fotografie. Lange tijd was dat mijn hobby maar met muziek was ik echt ambitieus en in 1990 studeerde ik af aan het conservatorium in Zwolle (klassiek piano). De jaren daarna begon toch de interesse in fotografie toe te nemen en volgde ik (naast pianolessen geven) de Fotovakschool opleiding. Toen ik meer en meer mogelijkheden kreeg om opdrachten te doen startte ik in 1996 als ZZP’er: Frans’Fotografie. Talloze opdrachtgevers zijn de revue gepasseerd en in de loop van de jaren bouwde ik meer en meer ervaring op in diverse fotografische disciplines. Ook ging ik meteen mee in de digitale omwenteling binnen de fotografie rond de eeuwwisseling.
Sinds het tweede decennium van deze eeuw is fotografie als vak een andere rol gaan spelen: fotografie is voor bijna iedereen beschikbaar, trends hierin zijn veranderd, fotograferen met je smartphone wordt alsmaar interessanter. Uiteindelijk blijft het toch een mooi en creatief vak. Een ambacht.

Wat fotografeer je graag en waarom?
Het meeste plezier heb ik altijd ondervonden bij het fotograferen tijdens buitenlandse reizen; andere, exotische culturen. En dan de sociale, menselijke activiteiten. Vaak een hele uitdaging. Verder heb ik zo’n 200 huwelijksreportages gemaakt en bedrijfs en industriële fotografie gedaan, met name business tot business, voor magazines.

fotograaf frans profielfoto

Frans Davids

Hoe ben je begonnen met fotografie?
Ik was een jaar of 15 toen ik een heel eenvoudig camera’tje kreeg. Maar gelijk had fotograferen me te pakken en ik ben het leuk blijven vinden. Bij activiteiten op school was ik degene die foto’s aan ‘t maken was. Een aantal jaren later begon ik met een DOKA en drukte zelf m’n foto’s af.

Welke tip wil je beginnende fotografen meegeven?
Het is verleidelijk om steeds maar mooiere fotoapparatuur te willen kopen. Maar onthou: als ik jou vandaag een Ferrari geef dan ben je morgen nog geen coureur: JIJ bent degene die uiteindelijk het beeld maakt: het kiezen van je onderwerp, compositie en timing. Probeer eens voorbij te gaan aan techniek, hoge kwaliteit  spullen en allerlei instellingen. Investeer tijd en energie in het bezoeken en vinden van interessante plekken en onderwerpen en focus vervolgens op het maken van een mooi beeld.

Een aantal foto's van Frans Davids

© Copyright Frans Davids

Een workshop bij Frans Davids volgen?

Hieronder vind je een overzicht welke cursussen en workshops gegeven worden door deze fotograaf. Sommige workshops worden door meerdere fotografen gegeven, kijk dus goed op de pagina door wie een workshop uitgevoerd wordt.