Digitale Landschapsfotografie (Michael Frye) – Boek Review

Boek Landschapsfotografie Na de vele positieve reacties via email en Facebook op de review Nederlandse Landschappen Fotograferen van Ruben Smit, heb ik besloten om nog een review te schrijven over een fotografieboek waar ik erg veel van geleerd heb.

Deze keer gaat de review over het boek Digitale Landschapsfotografie geschreven door Michael Frye. Iedere enthousiaste landschapsfotograaf kent Ansel Adams wel. Ansel Adams wist in het verleden mooie, herkenbare (zwart-wit) foto’s te maken die wereldberoemd zijn geworden.

Het boek Digitale Landschapsfotografie is het eerste boek waarin de werkwijze van Ansel Adams beschreven staat. Het zonesysteem wat Adams veel gebruikte wordt haarfijn uitgelegd zodat de belichting van de foto helemaal klopt. Zoals de tekst op de cover “in de voetsporten van Ansel Adams en andere toonaangevende fotografen” worden ook foto’s van andere fotografen besproken. Het boek begint met de technische basis en dat klinkt eigenlijk best saai. Ieder fotografieboek begint met de basistechnieken van de fotografie, maar toch raad ik je aan om dit hoofdstuk wel te lezen. Dit boek beschrijft de technische basis toch net op een manier waardoor je toch nog nieuwe dingen zult leren. Daarnaast wordt deze theorie met schitterende foto’s afgewisseld. Het technische deel van het boek gaat met name diep in op de belichting. Er wordt beschreven hoe Ansel Adams zijn belichting perfectioneerde en hoe je dit zelf ook kunt toepassen met je digitale camera. Erg interessant al zeg ik het zelf!

Deel 2 van het boek gaat dieper in op de kwaliteit van het licht, goede composities maken en de kunst van het kijken. Als je dingen niet ziet dan zul je ook nooit die mooie foto maken. Opnieuw komen er veel mooie foto’s langs welke stuk voor stuk worden besproken. Op deze manier leer je direct waarom de foto juist op die manier is gemaakt en op een gegeven moment zul je dit ook bij je eigen foto’s gaan toepassen waardoor deze aanzienlijk beter worden. Dit tweede deel bestaat bijna uit 50 pagina’s en staat boordevol tips en trucs die eenvoudig toe te passen zijn op je eigen foto’s.

Het laatste deel van het boek gaat over de digitale fotobewerking en het afdrukken van je foto’s. De complete workflow van de auteur wordt besproken zoals het aanpassen van de witbalans, contrast en zwartpunt/witpunt. Ook wordt er stilgestaan bij niveau’s, curves, doordrukken en tegenhouden. Ook een belangrijkpunt is het verscherpen van de foto’s in de nabewerking. Met duidelijke foto’s wordt aangegeven hoe je de scherpte kunt optimaliseren. De laatste 10 pagina’s gaan over het afdrukken van foto’s. Welke printers zijn er, wat voor papier kun je gebruiken en hoe zorg je ervoor dat de kleuren goed afgedrukt worden.

Dit fotografieboek heeft in totaal 160 pagina’s en leest erg makkelijk. Naast de zeer leerzame tekst zijn er ook honderden mooie foto’s in dit boek te bekijken waaruit veel inspiratie te halen is. Het is naar mijn mening dus een goed boek, maar de prijs is eigenlijk nog veel beter! Het kost je slechts €9,95 bij Bol.com!

Het boek Nederlandse Landschappen Fotograferen sprak mij erg aan omdat de inhoud van het boek erg herkenbaar is. De inhoud van dat boek heeft zoals de titel al zegt betrekking op ons kleine landje. Als je een boek zoekt die alle technische aspecten van een goed belichte foto bespreekt dan is het boek Digitale Landschapsfotografie van Michael Frye echt onmisbaar. Eigenlijk vormen deze twee boeken dus een perfecte combinatie om de perfecte foto te maken in Nederland!

Door het boek bij Bol.com te bestellen krijgt De Rooij Fotografie een kleine vergoeding.

Laat een reactie achter