Learning Light: vind de juiste studioverlichting in een virtuele omgeving

Studioverlichting begrijpen is voor veel fotografen een uitdaging. Hoe beïnvloedt de richting van het licht je onderwerp? Wat doet kleurtemperatuur met de sfeer? En hoe creëer je die typische ‘drama look’ of juist een zachte, flatterende uitstraling? Voor iedereen die hier mee worstelt, of gewoon wil oefenen zonder meteen te investeren in dure apparatuur, is er goed nieuws! Maak kennis met Learning Light.

Inhoud van dit artikel:
1. Wat is Learning Light?
2. De belangrijkste functies
3. Learning Light gebruiken

Wat is Learning Light?

Google heeft onlangs een gratis online tool gelanceerd genaamd Learning Light, waarmee je op een interactieve manier studioverlichting kunt leren begrijpen en toepassen. Deze tool is onderdeel van Google Arts & Culture en combineert een virtuele 3D-studio met een AI-chatbot die je begeleidt bij het experimenteren met verschillende lichtopstellingen. Erg handig voor de beginner, maar ook voor de gevorderde fotograaf om snel en eenvoudig een duidelijk beeld te krijgen over de lampen voor de volgende shoot.

Momenteel is de communicatie met de AI-bot Engelstalig. Verder hoef je geen software te downloaden of ingewikkelde inlogprocedures te volgen. Een simpele klik op de website en je kunt aan de slag.

learning light simulator studiofotografie
Meer leren over belichting aan de hand van gratis lessen

De belangrijkste functies

Zodra je de tool opent, betreed je een digitale studio waar je begeleid wordt door een AI-chatbot genaamd LuxeBot. Deze virtuele gids neemt je stap voor stap mee door acht korte lessen. In elke les ligt de focus op een ander aspect van licht. Zo leer je meer over licht intensiteit en waarom dit belangrijk is voor de manier waarop licht op het onderwerp valt. Daarnaast worden zaken zoals de richting van licht en schaduw, kleurtemperatuur en diverse vormen van verlichting uitvoerig besproken.

Tijdens het doorlopen van de lessen kun je meteen zelf aanpassingen maken. Je ziet direct wat een verandering in bijvoorbeeld lichtkleur of hoek doet met je scène. Dit maakt het leerproces niet alleen inzichtelijk, maar door de kennis gelijk in de praktijk toe te passen ook nog interactief.

Is het verplicht om een les te volgen?
Nee, je kunt de les ook overslaan en zelf direct aan de slag. Het is mogelijk om de achtergrond te veranderen, de positie van de pop te wijzigen en de lampen aan te passen op basis van licht, kleur, helderheid etc.

Als je klaar bent is het zelfs mogelijk je licht opstelling op te slaan! Hiervoor hoef je in feite niets te doen.

Learning Light gebruiken

Als fotograaf ben je continu bezig met licht. Misschien niet altijd vanuit de studio, maar ook voor fotografen die vaak gebruik maken van natuurlijke lichtbronnen, zoals zonlicht of kaarslicht is Learning Light interessant. De eenvoudige bediening maakt de tool toegankelijk voor iedereen, ongeacht ervaring met studioverlichting. Het is daarmee een laagdrempelige manier om kennis te maken met de mogelijkheden van lichtgebruik. Ook kan het nuttig zijn om eenvoudige lichtopstellingen vooraf te plannen voor een fotoshoot. Daarnaast is het volledig gratis te gebruiken en kun je zonder risico nieuwe dingen uitproberen. Wie weet is dit wel de motivatie die je nodig had om verder te gaan met portret-, product- of modelfotografie?

Wil je zelf ervaren hoe leuk en leerzaam licht kan zijn? Ga dan naar: Learning Light

Voor nog meer tips over belichting, lichtopstellingen en fotografie in het algemeen, neem een kijkje op www.derooijfotografie.nl.

Laat een reactie achter