Een goede profielfoto is in de digitale wereld van groot belang! Juist omdat alles zo digitaal gaat, bepaalt de profielfoto online tegenwoordig steeds vaker de eerste indruk van iemand. Dit kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatie, of juist niet. Daarom gaan steeds meer mensen naar een professionele fotograaf om een goede foto te laten nemen. Maar wat maakt nu een profielfoto goed? Hier zijn een aantal tips voor je voor het maken van een goede profielfoto.
Inhoud van dit artikel:
1. Gebruik van de foto
2. Zorg ervoor dat het gezicht goed te zien is
3. Geen groepsfoto’s
4. Zorg ervoor dat het licht mooi is
5. Op locatie: scherptediepte, sowieso rustige achtergrond
6. Maak contact met geportretteerde
7. De meeste mensen hebben voorkeur voor de linkerkant van hun gezicht
8. Vergeet de bannerfoto niet!

Model: Dewi Weggelaar | MUA: Robin Caro
Gebruik van de foto
Allereerst is het belangrijk om te vragen waar de foto voor gebruikt wordt. Is het bijvoorbeeld een foto voor LinkedIn, of juist voor Facebook? Het platform waar de foto geplaatst gaat worden, maakt heel erg veel uit voor het soort foto dat genomen moet worden. Probeer daarom ook uit te zoeken hoe de geportretteerde op de foto wil komen, en waar de foto geplaatst gaat worden.
Onderzoek ook wat deze persoon wil uitstralen. Een goede vraag om hierachter te komen, is wat iemand die de foto voor het eerst online te zien krijgt over de geportretteerde zou moeten denken. Het is belangrijk voor jou als fotograaf om te weten wat het doel van de foto is, zodat jij de fotoshoot hierop kan aanpassen.
Zorg ervoor dat het gezicht goed te zien is
Dit klinkt misschien vrij logisch, maar er zijn toch vrij veel mensen met een profielfoto waarbij het gezicht weggedraaid is. Soms is het gezicht veel te klein in beeld en is het juist de omgeving die goed getoond wordt. Hierdoor heeft iemand die naar de foto kijkt eigenlijk nog steeds geen idee hoe die persoon eruit ziet. Let er dus op dat het gezicht mooi groot in beeld gebracht wordt. Onderstaande foto is zeker een mooie foto, maar als profielfoto helaas minder geschikt.

Model: Nina de Geus
Geen groepsfoto’s
Een profielfoto moet in één oogopslag laten zien wie iemand is, zonder te veel afleiding. Het kan erg verwarrend zijn om te moeten uitzoeken wie van de personen op de foto nu de eigenaar is van het profiel. Om deze reden is het niet aan te raden om een groepsfoto te gebruiken. Wanneer de geportretteerde samen met andere mensen gefotografeerd wil worden, is het dus zeker aan te raden om ook individuele portretten te schieten.
Zorg ervoor dat het licht mooi is
Heeft de geportretteerde een oneffen huid, of texturen die niet benadrukt hoeven te worden? Let er dan vooral goed op dat je op zoek gaat naar zacht licht. Dit type licht zorgt er namelijk voor dat alle textuur minder zichtbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan het licht op een bewolkte dag. Geen felle hooglichten, geen harde schaduwranden. Draai ook het gezicht van de geportretteerde richting de lichtbron om de jukbeenderen te definiëren. Zo voorkom je ook gelijk vreemde schaduwpatronen op het gezicht.
Wil je alles leren over licht en hoe je dit zelf kan toevoegen en vormen? Kijk dan ook eens naar de Workshop Studiofotografie.
Op locatie: scherptediepte, sowieso rustige achtergrond
Kies voor een rustige achtergrond. Deze hoeft niet wit of grijs te zijn, maar zorg er vooral voor dat de achtergrond niet te veel aandacht trekt.
Fotografeer je buiten? Open dan je diafragma om de achtergrond onscherp te maken. Hierdoor wordt de achtergrond een stuk rustiger. Zo zal de geportretteerde er nog meer uitspringen. Hoe langer je brandpuntsafstand, hoe makkelijker je de achtergrond onscherp kan maken!
maak contact met de geportretteerde
Om ervoor te zorgen dat mensen geïnteresseerd zijn in wie de geportretteerde is, is het fijn als deze persoon niet te stijf op de foto staat. Door als fotograaf contact te maken en de sfeer ontspannen te houden, kan iemand aan de andere kant van de camera ontspannen. Hierdoor zal de lichaamstaal ook een stuk vrijer worden, waardoor de foto ook niet meer ongemakkelijk is om naar te kijken. Maak grapjes, knoop een gesprek aan, stel interesse in wat de ander te vertellen heeft. Hoe minder de geportretteerde bezig is met de lens, hoe ontspannender de foto’s zullen ogen.

De meeste mensen hebben voorkeur voor de linkerkant van hun gezicht
Wist jij dat de meeste mensen de linkerkant van hun gezicht mooier vinden? Dit komt doordat de rechterkant van je brein de linkerkant van het gezicht aanstuurt. Deze rechterkant is creatiever en visueler ingesteld, en dit zorgt ervoor dat deze kant van het gezicht emoties meer laat zien. Leuk weetje: het lijkt erop dat portretschilders uit de geschiedenis dit ook al doorhadden. De meeste portretten zijn geschilderd van de linkerkant van het gezicht.
Het is sowieso een goed idee om te vragen of iemand een voorkeurskant heeft, maar deze tip kan je alvast in de goede richting sturen. Let op: vraag niet of iemand een “mooie” of “goede” kant heeft. Dat is minder aardig om te vragen, omdat dit ook suggereert dat er een “lelijke” of “slechte” kant is. Vragen naar de voorkeurskant laat dit soort oordelen uit het gesprek, waardoor iemand zekerder voor de camera zal zijn.
Vergeet de bannerfoto niet
Social media is belangrijker dan ooit, en een van de visuele onderdelen van een profiel is de bannerfoto. Niet elke social media heeft de optie om een bannerfoto toe te voegen, maar daar waar het kan is het een goed idee om hier gebruik van te maken. Zo kan de geportretteerde het profiel nog persoonlijker maken. Voor de bannerfoto hoef je het gezicht ook niet meer beeldvullend in de foto te plaatsen.
Maak daarom dus ook vooral een foto die bij te snijden is tot het formaat van zo’n banner. Een andere optie is om een ontwerp te bedenken waarbij je een van jouw foto’s kan inzetten om de banner nog interessanter te maken.

Sleep de banner voordat je de foto deelt in het kader om de juiste compositie te bepalen
LEER PORTRETTEN MOOI BELICHTEN
Zonder mooi licht kan je ook geen mooie portretten maken. Zeker nu we de donkere maanden in gaan, kan het zijn dat de zon zich niet laat zien. Dan moet je eigenlijk wel kunstlicht toevoegen. Maar… Hoe voeg je nu eigenlijk kunstlicht toe? Hoe voorkom je die typisch lelijke flitsfoto’s? En welke flitsers en lichtvormers passen er bij jou en je fotografiestijl? Dit en nog veel meer leer je in onze workshop Studiofotografie. Voor deze workshop heb je geen eigen flitsers of triggers nodig, dus ook ideaal voor wanneer je eens wilt uitproberen of studiofotografie wel bij jou past. Je leert alles over het naar jouw hand zetten van licht, en je gaat hier ook gelijk mee aan de slag. Na het volgen van deze workshop kan jij ook in de donkere wintermaanden de mooiste foto’s schieten.