HDR FOTOGRAFIE

Alles wat je moet weten over HDR fotografie op één pagina

Niets zo vervelend als een foto die de schoonheid van de locatie te kort doet. In de praktijk ontstaan er door de grote contrasten in licht onwerkelijke foto’s. De lucht raakt met een beetje tegenlicht snel overbelicht en het landschap wordt te donker waardoor er details verloren gaan. De foto is vaak minder mooi dan wat je daadwerkelijk zag met het blote oog. Omdat de camerasensor contrastverschillen minder goed kan verwerken dan het menselijk oog, kan het zijn dat er delen onder- of overbelicht zijn. Om dit te voorkomen kun je als fotograaf gebruikmaken van de populaire techniek: HDR fotografie. Wat dit precies betekent en hoe je zelf een HDR-foto kunt maken lees je op deze pagina.

Zonsopkomst Kinderdijk

WAT IS HDR FOTOGRAFIE?

HDR-fotografie wordt vaak gebruikt om het dynamische bereik van de camera uit te breiden. Een camera heeft namelijk een beperkt bereik. Daardoor krijg je vaak foto’s met een overbelichte lucht of onderbelicht landschap. Hoe kun je dan toch zo dichtbij mogelijk komen bij de realiteit die wij waarnemen? Dat is wanneer HDR-fotografie om de hoek komt kijken. HDR staat voor High Dynamic Range. Het is een nabewerkingsmethode waarbij meerdere foto’s met een verschillende belichting worden samengevoegd. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo is het erg belangrijk dat de camera stabiel staat en dat je meerdere foto’s maakt van hetzelfde onderwerp met dezelfde compositie. De foto’s hebben uiteindelijk een verschillende belichting wat veroorzaakt wordt door de sluitertijd aan te passen. Je maakt een onderbelichte foto met als doel alle details in de lichte pixels te fotograferen. De overbelichte foto heeft als doel de details in donkere delen beter zichtbaar te maken. Uiteindelijk worden deze foto’s samengevoegd. Dit resulteert in één foto met heel veel informatie, zowel in de donkere als lichte delen. In de nabewerking kun jij zelf bepalen hoeveel details er zichtbaar moeten worden in de lichte en donkere delen. Hoe jij een HDR-foto kunt maken lees je hieronder.

HOE MAAK JE EEN HDR FOTO?

Voor het maken van een HDR-foto zijn er meerdere manieren. Zo kun je de ingebouwde HDR-functie van de camera gebruiken of zelf de foto’s handmatig maken. De meeste camera’s hebben tegenwoordig deze functie. Het grootste voordeel hiervan is dat je na afloop minder tijd kwijt bent met het nabewerken. Een nadeel is dat je minder controle hebt over bijvoorbeeld de belichtingen waarin de foto’s worden gemaakt en hoe de foto bewerkt wordt. Dit wordt dan door de camera bepaald. Wanneer je gebruik maakt van de ingebouwde HDR-functie is het tevens altijd verstandig om een statief te gebruiken. Dit voorkomt trillingen en zorgt ervoor dat de camera exact dezelfde foto’s kan maken op exact dezelfde locatie. Vergeet daarbij niet om de beeldstabilisatie van de lens uit te schakelen. De beeldstabilisatie kan per ongeluk geactiveerd worden als de camera denkt dat er een trilling is, terwijl dat niet zou mogen voorkomen op een stevig statief. Voor het maken van de foto kun je dan ook het best een afstandsbediening gebruiken. Mocht je die niet hebben, dan kun je de zelfontspanner van de camera gebruiken.

De tweede manier om een HDR-foto te maken is handmatig. Je maakt dan meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp met verschillende sluitertijden. Na afloop voeg je de foto’s samen met een speciaal programma zoals Adobe Photoshop of Lightroom, Affinity Photo of Aurora HDR. Hoe je precies een HDR foto maakt? Dat werkt als volgt:

Stap 1:
Ga goed voorbereid op pad. Neem je statief en eventuele afstandsbediening mee. Dit zorgt ervoor dat het samenvoegen van je HDR-foto nóg makkelijker gaat. Je hoeft je namelijk niet meer druk te maken over de uitlijning van de foto’s.

Stap 2:
Achteraf ga je de foto’s bewerken, dus zorg ervoor dat de camera ingesteld staat op RAW. Bekijk daarna de mogelijkheden van de bracketing functie op jouw camera. Hiermee kun je van te voren instellen hoeveel foto’s de camera gaat maken en met hoeveel stops verschil in de belichting. Stel vervolgens de continue opnamestand in, zodat alle foto’s achter elkaar gemaakt worden als je de ontspanknop ingedrukt houdt.

Stap 3:
Zet de beeldstabilisatie uit. Kies je onderwerp en zorg voor een pakkende compositie. Fotografeer vanuit de diafragmavoorkeuze (A-stand, Av bij Canon) of manuele stand (M-stand). Op deze manier blijft de scherptediepte in alle foto’s gelijk.

Stap 4:
Stel scherp op het onderwerp en druk daarna de ontspanknop in (van de afstandsbediening). De knop moet je ingedrukt houden om ervoor te zorgen dat alle foto’s achter elkaar gemaakt worden.

Kun je met de bracketing functie niet het gewenste aantal (3, 5 of 7) foto’s maken? In dat geval moet je na het maken van iedere foto zelf de sluitertijd verdubbelen en halveren om overbelichte en onderbelichte foto’s te maken. Hiervoor hoef je dan niet de continue opnamestand te gebruiken. 

In bovenstaand voorbeeld zijn vijf foto’s te zien. Eenmaal samengevoegd zorgt het voor een detailrijke foto.

HDR-fotografie wordt vaak uitgelegd met het maken van 3 foto’s. De eerste foto heeft een normale belichting, de tweede foto is 1 stop onderbelicht en de derde foto is 1 stop overbelicht. Je kunt er echter ook voor kiezen om grotere verschillen in de belichting te krijgen, zoals 2 stops wat je al snel nodig hebt bij een zonopkomst of zonsondergang. Tenslotte kun je ook prima werken met een even aantal foto’s. Dus ook 2 of 4 foto’s kun je achteraf in de nabewerking samenvoegen. Hoe je deze foto’s samenvoegt lees je het volgende hoofdstuk.

HDR-fotografie
hdr
HDR-voorbeeld

HOE VOEG JE HDR FOTO'S SAMEN?

Na het fotograferen is het tijd om de foto’s samen te voegen. Ook hierbij zijn er meerdere fotobewerkingsprogramma’s die een handige functie hebben om dit te doen. Erg handig, want zij zorgen er dan automatisch voor dat alles op de juist plek komt. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe je een HDR-foto kunt samenvoegen met Lightroom, Photoshop, Aurora HDR, Photomatix Pro en Affinity Photo.

EEN HDR-FOTO SAMENVOEGEN MET ADOBE LIGHTROOM

Ook met Lightroom (vanaf Lightroom 6 en in de Lightroom Classic versies) is het mogelijk om je HDR-foto’s samen te voegen. Het fotobewerkingsprogramma biedt behoorlijk wat opties aan om een zo’n mooi mogelijk resultaat te geven. Zo is mogelijk om foto’s automatisch uit te lijnen en kan er al een automatische bewerking toegepast worden. Deze is niet altijd even mooi, maar je kunt dat gelukkig zelf nog aanpassen. Natuurlijk zijn er ook een aantal valkuilen. In deze blog geven we tips voor het samenvoegen van een HDR met Adobe Lightroom. In onderstaande video leggen we uit hoe je een HDR kunt samenvoegen met Adobe Lightroom.

EEN HDR-FOTO SAMENVOEGEN MET AURORA HDR

Aurora HDR, gemaakt door het bedrijf Skylum, is een speciaal programma waarin je de mooiste HDR-foto’s kunt maken. De software is helemaal gericht op HDR-fotografie waardoor het aantal opties zeer uitgebreid is. Een groot verschil tussen Aurora HDR en andere fotobewerkingsprogramma’s is dat je tijdens het bewerken niet alleen de HDR-foto’s kunt samenvoegen, maar ook individuele foto’s kunt bewerken met een HDR look. In onderstaande video leggen we uit hoe je een HDR kunt samenvoegen met Aurora HDR.

Heb je interesse in deze software? Bestel het hier en gebruik de kortingscode DEROOIJ voor 10 euro korting.

EEN HDR-FOTO SAMENVOEGEN MET ADOBE PHOTOSHOP

Ben je Photoshop CS of Photoshop CC gebruiker? Dan gaat het samenvoegen van een HDR als volgt:

Stap 1:
Klik in de bovenste werkbalk op bestand > Automatisch > samenvoegen tot HDR Pro.

Stap 2:
Selecteer de foto’s en open deze.

Stap 3:
Photoshop voegt de foto’s nu automatisch samen. Vervolgens zal Photoshop HDR Pro openen waarna je iets meer opties krijgt om de foto te bewerken.

HDR Fotografie Workshop

EEN HDR-FOTO SAMENVOEGEN MET PHOTOMATIX

Met Photomatix heb je een software in huis die zich helemaal richt op het samenvoegen van HDR-Foto’s. Photomatix heeft daarom ook meer mogelijkheden voor HDR-fotografie dan Photoshop en Lightroom. Je hebt daarbij meer controle over het eindresultaat en hoeveel dynamiek je uiteindelijk in het eindresultaat terug zal zien. Het samenvoegen van foto’s is vrij simpel. Zodra je Photomatix Pro opent is het mogelijk om de foto’s te selecteren die je samen wilt voegen. Hierna opent Photomatix Pro een nieuw scherm waarbij je de HDR kunt verfijnen. Je kunt daarbij kiezen voor meerdere voorinstellingen, maar het is natuurlijk net zo leuk om zelf de bewerkingen toe te passen. De vele opties die je krijgt zorgen ervoor dat jij de touwtjes in handen hebt wat betreft het eindresultaat.

Heb je interesse in deze software? Bestel het hier en gebruik de kortingscode ROOIJ15 voor 15% korting.

Photomatix Pro voor HDR Fotografie

Het kan natuurlijk voorkomen dat er hier en daar wat beweging in je foto zit. Dit zorgt ervoor dat het samenvoegen wat lastiger is. Gelukkig heeft Photomatix Pro daar wat op bedacht. De handige ‘Selective Deghosting’ functie zorgt ervoor dat deze storende elementen verleden tijd zijn. De functie maakt het mogelijk om bewegende delen te selecteren, waarna Photomatix Pro dit deel van de foto zal corrigeren. In onderstaande video leggen we uit hoe deze functie werkt.

EEN HDR-FOTO SAMENVOEGEN MET AFFINITY PHOTO

Ben je Affinity Photo gebruiker? Ook Affinity Photo heeft de mogelijkheid om HDR-foto’s automatisch samen te voegen. Dit gaat als volgt:

Stap 1:
Ga naar bestand > Nieuwe HDR samenvoegen en selecteer de gewenste bestanden.

Stap 2:
Vervolgens kun je ervoor kiezen om Affinity Photo de foto’s automatisch te laten samenvoegen. Daarbij wordt er gekeken naar lijnen en herkenbare elementen in de foto. Ook heeft Affinity de mogelijkheid om beweging te herkennen en te verwijderen. Handig wanneer je foto’s hebt gemaakt waarbij er bijvoorbeeld veel bewegende mensen of auto’s waren.

Stap 3:
Nadat de foto’s zijn samengevoegd kun je ervoor kiezen om voorinstellingen toe te passen of juist zelf handmatig wijzigingen te doen.

Affinity Photo review

WAT HEB JE NODIG VOOR HET MAKEN VAN EEN HDR FOTO?

Wat heb je allemaal nodig voor HDR-fotografie? Eigenlijk niet superveel. Enkel camera, statief, afstandsbediening en fotobewerkingsprogramma om je foto’s mee samen te voegen. Een goed en stevig statief zorgt ervoor dat jij de optimale HDR foto kunt maken. Bij een HDR foto maak je meerdere foto’s met exact dezelfde compositie. Het enige wat verschilt is de belichting in tussen de foto. Je maakt een normaal belichte foto, een onderbelichte foto en een overbelichte foto. Eventueel kun je de reeks ook langer maken door meerdere onderbelichte en overbelichte foto’s te maken. Omdat de foto’s samengevoegd worden op de computer is het belangrijk dat de compositie exact hetzelfde is bij alle foto’s. Dit vergroot de kans op een succesvolle samenvoeging. Vandaar dat een stevig statief aan te raden is. De draadontspanner verminderd daarbij ook trillingen, omdat je de ontspanknop van de camera niet langer hoeft aan te raken.

CURSUS HDR FOTOGRAFIE

Begin je net of wil je graag meer leren over het maken van HDR-foto’s? In onze Online Cursus HDR-fotografie leren wij jou alles wat wij weten over HDR. Deze online cursus is voor alle camera’s te volgen. Je kunt de cursus waar en wanneer je maar wilt volgen. Daarnaast bieden wij extra ondersteuning. Zo kun je altijd vragen stellen over de cursus bij onze online helpdesk. Het voordeel van deze online cursus is dat je geheel op eigen tempo de videolessen kunt volgen. Als je op een later moment iets vergeten bent kun je de informatie weer gemakkelijk opvragen. Wanneer je eenmaal begonnen bent aan de cursus krijg je levenslang toegang. Dat betekent ook dat als wij updates aan de cursus toepassen, dat jij deze ook krijgt zonder extra kosten. Na afloop van deze cursus ontvang je een certificaat om aan de muur te hangen 🙂

Reacties (2)

Beste Mark,

ik zie dat je HDR fotografie aanbiedt. Ik ben vastgoedfotografe bij een makelaarskantoor en ik maak inmiddels al een aantal jaar de foto’s van de woningen die wij in de verkoop krijgen maar zou mezelf graag willen verbeteren en nieuwe inzichten willen krijgen. Nu werk ik ook met HDR waardoor ik twee foto’s (één met focus op binnen en één met focus op buiten) samenvoeg tot 1. Dit gaat op zich prima maar loop vast in het naar boven halen van de natuurlijke kleuren en licht.
Zou deze cursus dan geschikt voor mij zijn? Of heb je iets anders voor mij wat geschikt kan zijn?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,
Anne Minnema

In de online cursus HDR-fotografie gaan we in op het maken van de foto’s en het bewerken. Dit laten we zien vanuit verschillende fotobewerkingsprogramma’s waaronder Adobe Lightroom Classic en Adobe Photoshop. Ik denk dat het zeker de moeite waard is, want het bewerken van HDR kun je vaak op een artistieke wijze aanpakken, maar ook heel realistisch (zoals je dat graag wilt).

Laat een reactie achter