6 oefeningen die je helpen om een betere fotograaf te zijn

Sommige mensen hebben talent en gevoel voor fotografie, maar gelukkig voor alle anderen valt fotografie gewoon te leren. Het technische aspect is één ding, maar het creatieve aspect is vaak nog veel belangrijker. De volgende fotografie oefeningen zullen iedereen helpen een betere fotograaf te worden.

Inhoud van dit artikel:
1. Gebruik een analoge camera
2. Bepaal een limiet
3. Stap uit je comfortzone
4. Maak opnamen in moeilijke omstandigheden
5. Werk aan een verzoek
6. Bewerk je foto’s niet na

Gebruik een analoge camera

Veel fotografen die in de jaren ’90 of daarvoor zijn opgegroeid hebben fotografie geleerd door analoog te fotograferen. Men bracht uren door in de donkere kamer om de foto’s te ontwikkelen die ze hadden gemaakt. Ook tegenwoordig is analoge fotografie helemaal in. Het heeft een bepaalde charme en romantiek. Je plaatst een fotorolletje met bijvoorbeeld 24 of 36 foto’s in de camera en je gaat de straat op. Je kijkt goed om je heen en denkt: welke foto zal ik eens gaan maken. Met een digitale camera denk je daar vaak veel minder bewust over na, omdat je na afloop gewoon je foto’s kunt wissen. Met analoge fotografie is dat niet zo.

Doordat je zo moet nadenken over elke foto die je maakt met je analoge camera, zal je beter kijken. Ook zal je beter letten op je compositie, licht, contrasten en vorm. Je moet vertrouwen op je instinct en vermogen om een geweldige foto te maken.

analoge camera gebruiken

Bepaal een limiet

De tweede oefening is vergelijkbaar met de eerste oefening. Als je een limiet bepaalt van een x aantal foto’s, bijvoorbeeld zes, dan ga je beter letten op compositie, licht, contrast en vorm. Je dwingt jezelf om meteen een goede foto te maken in plaats van achteraf te selecteren en te bewerken op de computer. Je leert denken in series.

Stel dat je van plan bent om op een lokale markt te fotograferen, stel dan een limiet van zes foto’s in voor de gehele dag. Het is een uitdaging om het volgende te fotograferen:

  • Een geweldig portret van een marktverkoper
  • Een praktijkfoto van een marktkoopman- of vrouw die iets verkoopt of maakt
  • Een close up van de producten te koop
  • Groothoek opname van de locatie
  • Andere mensen op de markt (dat wil zeggen toeristen die genieten van hun dagje uit, een artiest, enz.)
  • Iets unieks aan de markt. 

Op deze manier zal je eindigen met zes fantastische foto’s in plaats van 300 middelmatige foto’s. Doe dit vaak genoeg en je zult merken dat jouw percentage goede foto’s zal stijgen. 

Stap uit je comfortzone

Elke fotograaf weet wat hij leuk vindt om te fotograferen. Hierdoor kan het zijn dat je een tunnelvisie voor jezelf creëert en jezelf onbewust beperkt. Stap dus uit je comfortzone! Voor jou is het misschien iets technisch, zoals fotograferen bij weinig licht. Anderen vinden het moeilijk om mensen te fotograferen. Waar je ook het minst comfortabel mee bent, uit je comfortzone stappen kan je fotografie een enorme boost geven. Het is niet noodzakelijk om te doen, omdat het mogelijk iets is wat niet jouw voorkeur heeft om te fotograferen, maar je kunt wel nieuwe vaardigheden leren die jou in de toekomst kunnen helpen. Stel: je bent een huwelijksfotograaf. Dan kan sportfotografie een goede oefening zijn. Sportfotografie vereist namelijk dat je snel werkt, omdat de actie snel beweegt, dus het leren van vaardigheden die je hierbij kunnen helpen zullen ongetwijfeld van pas komen op bruiloften. Als je een nieuw aspect van fotografie probeert, krijg je ook een kijkje in iets anders. En je weet maar nooit, misschien ontdek je wel iets nieuws waarvan je gaat houden.

Maak opnamen in moeilijke omstandigheden

De algemene regel van fotografie is dat je bepaalde onderwerpen op bepaalde momenten fotografeert om de beste foto’s te kunnen maken. Landschapsopnames worden bijvoorbeeld meestal genomen tijdens het gouden uur en portretten vaak op bewolkte dagen. Hier is een reden voor, maar als je niet wacht en het hierdoor moet doen met de omstandigheden die je op dat moment hebt, dan ga je je hierop aanpassen. Zo leer je om te gaan met situaties met lastiger licht, wat jou een veelzijdiger fotograaf zal maken.

Fotograferen onder moeilijke omstandigheden betekent ook dat je buiten het traditionele fotografiekader moet nadenken en moet uitzoeken hoe je de moeilijke omstandigheden kunt aanpakken. Dit zal je niet alleen helpen waardevolle vaardigheden op te doen, maar het kan ook van pas komen wanneer je een volgende keer in deze omstandigheden terechtkomt.

professioneel fotograaf coaching de rooij fotografie

Werk aan een verzoek

Een andere geweldige oefening om je fotografie te verbeteren is om te werken op verzoek. Je kunt jezelf een korte opdracht geven of iemand die je kent vragen om je een opdracht te geven. Behandel deze vervolgens als een real-life opdracht die je van een klant krijgt. Laat de persoon die de opdracht geeft jou zoveel mogelijk details geven en wanneer je de foto’s hebt gemaakt, laat ze dan zien aan de ‘klant’.

Ontvang de feedback en mocht je bepaalde dingen opnieuw moeten schieten, doe dat dan. Het mooie van een korte opdracht is dat je een heel specifiek doel hebt. Hierdoor is het ook makkelijker om te bedenken wat er nodig is en je kunt veel gerichter bezig zijn. 

Bewerk je foto’s niet na

Ik ben de tel kwijt van het aantal keren dat ik iemand heb horen zeggen: “Ik zal dat in de nabewerking oplossen”. Het doel van nabewerking zou moeten zijn om jouw foto’s te verbeteren in plaats van de foutjes op te lossen. Je moet altijd proberen om zoveel mogelijk mooi te krijgen wanneer je de foto maakt, in plaats van de foto later in de nabewerking te repareren.

Wanneer je tegen jezelf zegt dat je geen nabewerking zult toepassen, dan ga je heel anders fotograferen en veel beter nadenken over je instellingen. Dus als er bijvoorbeeld een prullenbak in je frame zit, moet je proberen een manier te vinden om deze uit het frame te houden zonder een goede compositie te verliezen. Of wanneer het licht niet geweldig is, moet je wachten tot je beter licht hebt. Deze oefening leert je om goed na te denken over je fotografie en de mogelijkheden die je hebt.

De bovenstaande oefeningen zijn niet de enige opties. Naarmate je verder komt tijdens je fotografie reis, of dat nu beroepsmatig of als hobby is, kom je met je eigen fotografie oefeningen die je kunt doen. De sleutel is om je kennis voortdurend te verbeteren en nooit te stoppen met leren.

Dit artikel is geschreven door Renzo Gerritsen

Reacties (13)

Ik ga mensen een fotografie opdracht even en deze tips helpen me met het bedenken van de opdracht. Dankjewel.

Dit wil ik ook gaan proberen. Heb het fotograferen weer even laten liggen hoewel ik het echt wel fijn vind. Als ik uitdagingen heb dan gaat het denk ik wel weer lukken om terug aan de slag te gaan.
Bedankt voor de goede tips en werkpunten.
Gr

Ik ben meestal op locaties waar ik even ben. Denk aan een vakantie waar je spontaan een plein oploopt en misschien hooguit enkele minuten ben. Een concert.. De onverwachte foto’s vindt ik persoonlijk het mooiste resultaat geven. Een lange tijd nemen om foto’s van stillevens, bloemen of dieren heb ik respect voor maar past niet bij mij. Maar ik zou er voor open willen staan.

Ga ik ook even uitproberen

Leuke tips. Ga ik zeker wel eens toepassen. Ik fotograaf al vele jaren maar pas sinds vorig jaar op manuele stand dankzij avondlessen Digitale fotografie. Sindsdien en zeker nu in deze coronatijd ga ik zelfs bijna dagelijks op stap met mijn fototoestel.

Dag Chantal, ik volg je hierin. Misschien kunnen we elkaar helpen door elkaar opdrachten te geven. Als je dat leuk zou vinden neem dan gerust contact met me op via facebook: Ernie Clue

De bekende dingen.. analoge fotografie was bovendien veel kostbaarder dan het digitale van nu.

Ja, dat is zeker zo.

In de meeste adviezen kan ik mij wel vinden…. Ik fotografeer al een kleine 50 jaar dus begonnen met analoog en al lerende van fouten en v.t.v. leren denken hoe een foto te maken….Heb nu dus regelmatig discussies met “veel” jongere fotografen welke Photoshop en LR als eerste grijpen om als de foto’s uit de camera komen dan uitgebreid gaan shoppen. Ze durven zelfs te stellen dat elke foto door de wasstraat ( PS / LR ) moet anders deugt het niet. Ook zie je oproepen voorbij komen ik zoek een fotograaf met Photoshop Skills (de 1e vraag die ik dan wil stellen ben je zo lelijk dan !! ) Een foto moet een weergave van de werkelijkheid zijn , dus herkenbaar. Ga je er veel of heel veel aan sleutelen is het niet meer foto welke een weergave geeft , maar dan wordt het een plaatje.
Ikzelf werk veel met het meegeleverde fotoprogramma van Windows 10 en vind daar alles in wat ik nodig heb voor een een eventuele aanpassing zoals rechtzetten, een beetje licht maar dan houdt het ook echt op.

Hoe herkenbaar is je verhaal Herman. Zelf ben ik ook met een Agfa balgkamera begonnen met zelf ontwikkelen en afdrukken.

Herman.

Ik ben het niet met je eens. Ook ik fotografeer al sinds 1974 en ben in 2000 overgestapt op digitaal en bijna gelijk in RAW fotografie en dan ontkom je niet aan de wasstraat. Een foto hoeft/ mag geen weergave van de werkelijk zijn, het is een weergave van wat ik zie of in iets zie.
Het gaat er soms ook niet om wat je zelf ziet, maar wat je wilt dat de aanschouwer ziet.

Beste

Oops….. Dat zijn heel stevige ‘oefeningen’. Ik snap het, mijn fotografiehobby stamt ook nog uit het analoge tijdperk. Maar… om al deze oefeningen ook in de praktijk toe te passen…? Zal iig voor mij zelf heel grote klus zijn. Met name dat beperken, door beter te concentreren! Overigens hoe dan ook bewondering voor mensen die zo kunnen omgaan met fotografie.

Ik vind het ook een erge hap maar ga toch proberen het e.e.a. er van te gebruiken. Heb ook vaak moeite met bepaalde instellingen en uitwerkingen zoals ik het graag zou willen ondanks alle cursussen die ik in de loop der jaren heb gevolgd. (zal de leeftijd wel zijn waardoor je het e.e.a. vergeet denk ik dan).
Maar ik ga er voor.

Laat een reactie achter