Straatfotografie, Wat Is Dat Nu Eigenlijk?

Wat is straatfotografie eigenlijk? Dit is meestal de eerste vraag waarmee ik mijn workshops en lezingen begin. Er wordt nogal een het een en ander gepubliceerd onder de noemer straatfotografie, waarbij ik me afvraag of de makers van het materiaal ooit wel de moeite hebben genomen eens op te zoeken wat dit fenomeen nu eigenlijk inhoud.

Definitie van straatfotografie

Volgens Wikipedia is straatfotografie het volgende:
Straatfotografie (Engels: street photography) is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Het is een kunstzinnige vorm van candid camera-fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Straatfotografie blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers richt.

Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen: “le moment décisif” van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.

Dat het zoals boven vermeld een candid opname is hoeft wat mij betreft niet altijd overwegend te zijn. Ik kan me veel situaties indenken waarbij de fotograaf wel degelijk een sturende functie heeft gehad, of zou kunnen hebben om een bepaald verhaal te vertellen, en dat is nu precies waar wat mij betreft straatfotografie om gaat. Het vertellen van een verhaaltje, vaak slechts in een notedop, maar in ieder geval een foto waarbij de beschouwer een handvat gegeven wordt er een verhaal van te maken.

Ik zie wel eens foto’s langskomen van bijvoorbeeld een rijtje oude roestige fietsen die op straat gefotografeerd zijn, waarbij de maker dit dan onder de noemer straatfotografie publiceerd met als argument dat de foto “toch op straat gemaakt is?” en dat is nu dus juist géén straatfotografie.

Zou er nu een persoon langs lopen die afkeurend naar die berg schroot kijkt, dán wordt het opeens wél straatfotografie. Ten eerste figureert er dan een persoon in én er wordt meteen een “verhaaltje” verteld. Zó klein kan dus het verschil tussen wél of géén straatfotografie zijn!

Situaties voor straatfotografie herkennen

Als je op zoek bent naar situaties om op straat te fotograferen dan is het altijd zaak te kijken naar mensen die om de één of andere reden zich onderscheiden van hun omgeving. Dat kan iemand zijn die loopt te slepen met een groot pakket, met een ladder of noem maar iets anders. Op zo’n moment wordt iemand een dankbaar onderwerp.

Wat is straatfotografie?

Ik maak zélf vaak dankbaar gebruik van etalages of straatposters waarbij ik dan fotografeer hoe mensen reageren op dit soort zaken.  Is het je wel eens opgevallen dat als je een camera richt op een bepaald onderwerp, andere mensen dan direct gaan kijken waar jij je camera op richt? Dit effect is heel goed bruikbaar. Je neemt een bepaalde positie in en wacht vervolgens op hoe voorbijgangers reageren.

Straatfotografie leren

In een volgende aflevering ga ik in op wat er wél en niet mag op straat!

Reacties (6)

Straat fotografie lijkt me zeer interessant toch vraag ik me af ik welke mate wij ons als fotografen moeten rekeningschap geven van de nieuwe GDPR richtlijnen. Iemand zonder toelating vastleggen lijkt mij in deze nieuwe (maar zeer strenge reglementering ) niet zonder gevaar.

DIT IS EEN DUIDELIJKE UITLEG. MAAR IK DURF NIET ZO MAAR MENSEN TE FOTOGRAFEREN. WEL ALS ZE DAAR EEN BEETJE ZELF TOE UITNODIGEN DOOR BIJVOORBEELD OP TE TREDEN IN HET OPENBAAR, MAAR ANDERS…..

[…] ik in de vorige aflevering het een en ander over wat straatfotografie nu eigenlijk is, dit keer zal ik proberen in het kort aan te geven wat wél en niet toegestaan is bij het […]

Dus als iemand gewoon langs die stapel schroot loopt is het geen straatfotografie? Wel iemand op de foto maar hij/zij heeft geen interactie met de fietsen.

“Dus als iemand gewoon langs die stapel schroot loopt is het geen straatfotografie? Wel iemand op de foto maar hij/zij heeft geen interactie met de fietsen.”

De reactie van Klaas Leguit is wat mij betreft iets te kort door de bocht.

Als iemand langs de stapel schroot ( fietsen) loopt dat zou dat in principe straatfotografie zijn. Uiteindelijk is één van de belangrijke criteria van straatfotografie dat er mensen in figureren. Echter, het is óók de bedoeling in een straatfoto een verhaaltje te vertellen. Op het moment dus dat er iemand langs die schrootfietsen loopt en er bijvoorbeeld afkeurend naar kijkt dan creëer je dat verhaaltje, en dat is nu juist waar het in straatfotografie om gaat.

Ongeveer een half jaar geleden heb ik de workshop straatfotografie bij Ruud gevolgd. Mijn manier van fotograferen is nadien sterk veranderd, ……..mag onbescheiden wel zeggen verbeterd. Nadien twee avontuurlijke reizen in Azië gemaakt. Waar ik vroeger thuis kwam met ” poseerportretjes ” heb ik nu prachtige straatopnames waar autentieke en kleurrijke mensen in acteren. Ruud leert je anders en vooral geduldiger te kijken en tevens ook je schroom te overwinnen. Ik kan iedereen aanraden deze workshop te volgen.

Laat een reactie achter