Landschappen Fotograferen Met Lange Sluitertijden

Bij het fotograferen van landschappen worden soms lange sluitertijden gebruikt. In dit artikel wil ik stilstaan bij de voordelen van een lange sluitertijd. Binnenkort schrijf ik nog een nieuw artikel waarin ik meer vertel over de soorten filters die je voor lange sluitertijden kunt gebruiken, want die heb je namelijk nodig om overbelichting te voorkomen.

Waarom zou je landschappen willen fotograferen met een lange sluitertijd? Eigenlijk is de reden vrij eenvoudig. Lange sluitertijden werken met name goed indien er bewegende elementen in het landschap te zien zijn zoals water of wolken. Door de foto te maken met een lange sluitertijd krijg je een mooi effect in de foto. Een effect wat je met het oog niet kunt zien en dat maakt de foto direct bijzonder!

Water fotograferen met een lange sluitertijd

Bewegend water trekt bij een lange sluitertijd helemaal glad. Bij wild water, zoals het zeewater dat tegen rotsblokken slaat, krijg je er nog een extra effect bij. Er komt een melkachtige witte laag over het water te liggen. Natuurlijk zou je foto’s van bewegend water ook met een korte sluitertijd kunnen maken. Het nadeel hiervan is wel dat je ieder golfje ziet waardoor de foto er druk uitziet. Het grote voordeel van een lange sluitertijd is dus dat het gevoel van rust gecreeërd wordt in de foto en hierdoor is er minder afleiding in het water te zien. Het gevolg hiervan is dat andere elementen in het landschap beter opvallen en dus meer aandacht krijgen. In de onderstaande twee foto’s is duidelijk het verschil te zien tussen een korte sluitertijd (1e foto gemaakt met 1/15 sec.) en een lange sluitertijd (2e foto gemaakt met 120 sec.).

Landschapsfotografie met een korte sluitertijd

Landschapsfotografie met een lange sluitertijd

Wolken fotograferen met een lange sluitertijd

In de bovenstaande foto’s is duidelijk een verschil te zien in het water, maar ook in de wolken zie je verschil. De wolken staan, net zoals het water, niet stil tijdens de foto die gemaakt wordt met een lange sluitertijd. Hierdoor onstaat het gestreepte effect van wolken in de lucht. Deze foto is gemaakt op een zwaar bewolkte dag waardoor het effect niet eens optimaal is in mijn ogen. Als het ongeveer 50% bewolkt is krijg je nog veel mooiere resultaten in de lucht te zien.

Voorkom overbelichting met lange sluitertijden

Zoals ik in de introductie van dit artikel al aangaf heb je vaak een filter nodig om foto’s te maken met hele lange sluitertijden. Waarom? Als het te licht is komt er teveel licht door het objectief de camera binnen en raakt de foto overbelicht. Een ND filter (grijsfilter) dat licht tegenhoud is dan nodig om overbelichting te voorkomen. Binnenkort schrijf ik een nieuw artikel over de verschillende ND filters die verkrijgbaar zijn.

Variabel Grijsfilter Kopen

Fotografeer jij al met lange sluitertijden?

Ik ben benieuwd of jij weleens fotografeert met lange sluitertijden. Laat het mij weten door te reageren op dit artikel…

Reacties (10)

Het fotograferen met lange sluitertijd geeft een super mooi resultaat, ga het zeker uit proberen.

Dit ga ik zeker uit proberen , ook ik ben een uitgesproken fan van landschap, natuur en wolken foto´s

Dag Mark,

Mooi voorbeeld van het werken met lange sluitertijden. Zou je de foto’s overigens niet even onderling verwisselen?

Fotografie en lange sluitertijden trekken mij absoluut. Heb ook al een aantal keer met watervallen gedaan. Landschapsfotografie is iets wat ik het meest wil doen en dan ben ook liefhebber van een mooie wolkenlucht. Foto’s met een mooie “getrokken” wolkenlucht bij lange sluitertijden vind ik ook heel mooi en is 1 van de eerste dingen die ik ga doen.
Vergeet bij lange sluitertijden vooral niet de zoeker/het oculair af te dichten anders heb je kans dat daardoor licht naar binnen komt wat ongewenste effecten kan geven op je foto’s.

Fotograferen met lange sluitertijden kan inderdaad veel moois opleveren! Ik probeer het af en toe wel eens bij bijvoorbeeld een watervalletje. Echt tevreden ben ik nog niet over de foto’s maar dat is een kwestie van oefenen en beter worden

Fijn dat je jouw kennis met ons wilt delen 🙂

Hou er ook rekening mee dat als de sluitertijd langer wordt dan 1/50 van een seconde, dat je vanaf statief moet gaan fotograferen. Anders is de kans heel groot dat de foto onscherp wordt.

Hoi Mark toevallig heb ik van de week een foto met een langere sluitertijd gemaakt en hij is best mooi geworden. Op een brug van de snelweg.Rob

Leuk om te horen dat je ook met lange sluitertijden bezig geweest bent. Mail gerust een foto voor feedback.

oke dat wouw ik al doen maar ik weet even niet hoe? Rob

Je kunt mij bereiken vai info (at) derooijfotografie (punt) nl

Laat een reactie achter