5 Tips Voor Het Maken Van Mooiere Foto’s

Iedereen wil natuurlijk mooie foto’s leren maken, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf ben ik ook onderaan de ladder begonnen en met vallen en opstaan stappen vooruit kunnen maken. Natuurlijk zijn er vele factoren die invloed hebben om steeds beter te gaan fotograferen, maar in dit artikel wil ik je 5 tips geven voor het maken van mooiere foto’s. Deze tips kun je eigenlijk zien als gewoontes die je als een succesvolle fotograaf moet toepassen. Pas je de onderstaande 5 tips toe, dan ga je snel mooiere foto’s maken.

Je fotografeert efficiënt op het juiste moment

Een dag heeft slechts 24 uur en voor je het weet zijn deze uren alweer voorbij. Natuurlijk is het leuk om een lange dag te fotograferen en uiteindelijk met de gewenste foto thuis te komen, maar met een stukje voorbereiding is het vaak mogelijk om hetzelfde resultaat te bereiken zonder de hele dag op pad te gaan. Als je een fotoshoot hebt is het goed om van te voren te weten wat voor soort foto je uiteindelijk wilt maken. Als je een idee hebt dan kun je heel gericht naar dit resultaat toewerken. In een studio met behulp van de juiste lichtopstelling en buiten met behulp van het juiste (dag)licht.

Voor het maken van een goede landschapsfoto hoef je echt niet de hele dag op pad te gaan. Vaak heb je rond zonsopkomst of zonsondergang (tijdens het gouden uur) het mooiste licht, dus zorg ervoor dat je op dat moment aanwezig bent. Je kunt er ook al rondlopen op het midden van de dag, maar meestal is dit soort licht niet het mooist voor landschappen. Door gericht op pad te gaan en op het juiste moment aanwezig te zijn kun je alles van te voren inplannen en is de kans op een mooie foto veel groter.

Als je van te voren weet wat voor soort foto je wilt maken, dan komt er direct een ander voordeel om de hoek kijken. Je kunt een goede inschatting maken van de apparatuur die je nodig hebt. Zeker als je veel foto apparatuur hebt dan is het niet fijn om altijd alles mee te nemen. Neem alleen mee wat je verwacht nodig te hebben. Hierbij loop je een kleine kans dat je achteraf spijt krijgt van de keuzes maar zoals bij de volgende tip te lezen is kan dit ook weer voordelen met zich meebrengen.

Je past je makkelijk aan de omstandigheden aan

Van te voren een fotoshoot voorbereiden is echt een aanrader, maar eenmaal op locatie aangekomen kun je tot de conclusie komen dat alles niet verloopt zoals je van te voren bedacht had. Een goede en succesvolle fotograaf raakt dan niet in paniek en past zich direct aan de omstandigheden aan. Dit is vooral voor beginnende fotografen lastig door gebrek aan ervaring, maar hoe vaker je fotografeert hoe makkelijker het wordt om je aan te passen aan de omstandigheden.

Als je gebruikmaakt van daglicht dan kan het zijn dat het licht niet meewerkt. Misschien had je op zonlicht gehoopt bij het fotograferen van een model, maar is het opeens bewolkt. Probeer creatief om te gaan door een externe flitser te gebruiken om toch met licht te kunnen spelen en een mooie foto te maken.

Het is ook mogelijk dat je een objectief niet hebt meegenomen omdat je niet had verwacht deze te gaan gebruiken. Je moet het dus doen met het objectief die je wel meegenomen hebt. Hierdoor dwing je jezelf om de foto op een andere manier te gaan maken dan je gewend bent. Dit is niet makkelijk, maar levert soms wel verrassend goede foto’s op.

Een andere veel voorkomende situatie is dat je op vakantie bent en midden op de dag in een leuk stadje loopt. De zon staat hoog aan de hemel en dat is voor veel foto’s niet het perfecte licht om te fotograferen. Het kan zijn dat je niet in de gelegenheid bent om later terug te keren naar dezelfde locatie en je moet er dus het beste van maken. Hard zonlicht kan ook juist hele leuke effecten geven. Denk bijvoorbeeld aan schaduwpatronen. En harde schaduwen kunnen ook weer voor extra lijnen in een foto zorgen wat de compositie ten goede komt indien deze goed in beeld gebracht worden. Dus op deze manier heb je toch de mogelijkheid om juist gebruik te maken van het licht dat aanwezig is. Misschien kom je wel met een ander type foto thuis, maar het resultaat hoeft er niet minder om te zijn.

Ken je foto apparatuur van binnen en buiten

Nadenken over instellingen en het zoeken naar de juiste knoppen en functies is iets wat je als beginnende fotograaf veel doet. Een ervaren en succesvolle fotograaf doet dit vrijwel automatisch waardoor hij veel meer oog heeft voor het onderwerp van de foto en de compositie. Het is dus ontzettend belangrijk om te weten wat de camera allemaal kan, hoe je dit het beste kunt toepassen in uiteenlopende situaties en het is absoluut een must om de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO waarde) te kennen. Mocht je vastlopen op deze basistechniek en mogelijkheden van een spiegelreflex- of systeemcamera? Volg de Online Fotografie Cursus Basis of een Basiscursus Fotografie op locatie (via het menu kan je meer dan 10 locaties in Nederland vinden).

Geef nooit op en blijf doorgaan

Als je de bovenstaande tips toepast dan ben je al een stuk verder, maar dat wil niet zeggen dat altijd alles 100% lukt. Je gaat merken dat het aantal geslaagde fotoshoots aanzienlijk toeneemt, maar het kan nog steeds zo zijn dat je achteraf teleurgesteld bent. Geef in zo’n situatie niet op en probeer het nog een keer opnieuw. Opgeven is wat succesvolle fotografen nooit doen. Blijf doorgaan en het overwinnen van de teleurstellingen maakt je alleen maar beter.

Je bent bereidt om samen te werken met anderen

Fotografen werken vaak zelfstandig en zien andere fotografen te snel als een concurrent. Misschien vis je wel in dezelfde vijver, maar juist door samen te werken en samen projecten te starten kun je elkaar versterken. Het is op die manier ook makkelijker om je naam bekend te maken bij een breder publiek. Bij een goede samenwerking kun je ook gebruikmaken van elkaars netwerk.

Ook is het leuk om contact te zoeken met fotografen die in een hele andere tak van fotografie actief zijn. Spreek een keer af om van gedachten te wisselen en loop een keer met hem/haar mee. Iedere soort fotografie brengt weer andere technieken met zich mee en dit is alleen maar leerzaam.

Reacties (5)

Hoi mark ik ben eindelijk aan de basis cursus begonnen en heb al veel van je kunnen leren.
wij zijn onlangs op vakantie geweest in Sri Lanka en wat mij overkwam is dat ik in een
botanische tuin aan het fotograferen was en daar mijn lens verwisselde voor een kleinere
lens. 18- 55 mm. maar wat ik niet begrijp is dat opeens mijn foto’s wazig waren en ik kreeg ze niet meer scherp
wat heb ik daar verkeerd gedaan.
vriendelijke groet lia

Hi Lia,

Het kan verschillende oorzaken hebben. Er vanuitgaande dat het objectief wel op de autofocus stond kan het zijn dat er door de warmte/vochtigheid een soort van condens op de lens gekomen is. Dit kan bij de front lens gebeuren, maar ook bij de achterzijde (bij de contactpunten). Dan duurt het even voordat het geacclimatiseerd is.

Elke keer weer mooie en bruikbare tips, online cursussen en webinairs voor het verruimen van je fotografie hobby

Heel leuk om te horen Eduard 🙂

Mooie tips om mee verder te gaan. Ik fotografeer al zo’n 55 jaar, maar vind zulke artikelen nog steeds interessant en leerzaam. Temeer daar ik mij eindelijk wil gaan verdiepen in het fotograferen met een spiegelreflexcamera 😊

Laat een reactie achter