11 Tips Om Te Starten Als Fotograaf

Er komen elk jaar zo’n 800 fotografen bij en een groot deel daarvan wordt niet echt succesvol en houdt het bij een bijverdienste. Daar is op zich niks mis mee, maar een goede voorbereiding en constant de juiste dingen blijven doen kan een groot verschil maken!

In dit artikel geef ik je 12 tips waarmee je jouw fotografie onderneming op kunt zetten en door kunt ontwikkelen tot een succesvol bedrijf!

Tip 1: Maak een gameplan!

Ik zie het zo vaak bij startende ondernemers en collega-fotografen: ze blijven hangen in de ‘analyse modus.’ Wat bedoel ik daarmee? Je wil alles perfect voorbereiden, lange bedrijfsplannen maken, marktonderzoek doen etc. etc. Ook wil je pas starten als iets perfect is. Nou, dan kan ik je een illusie besparen. Niets is ooit perfect en je kunt beter steeds een stap nemen, in de ‘actie modus’ komen dus en gaandeweg verbeteren.

Opdrachten als fotograaf binnenhalen

Natuurlijk is het verder goed om dingen op te schrijven en een plan te maken. Maar maak dan een kort gameplan van maximaal 2 A4’tjes. Een actieplan waar je vooral in beschrijft welke stappen je de komende tijd gaat nemen om jouw doelen te bereiken.

Tip 2: Doe zoveel mogelijk ervaring op!

Om zeker te worden van je zaak en de juiste kwaliteit te kunnen leveren is ervaring het allerbelangrijkste. Bovendien bouw je zo een portfolio en netwerk op, waardoor je al snel opdrachten zult krijgen. Verzamel zoveel mogelijk testimonials van je klanten, deze kun je plaatsen op social media en je website en zal voor veel meer vertrouwen bij jouw potentiële klant zorgen.

Tip 3: leg je domeinnaam vast en start met je website!

In deze tijd zul je het absoluut verliezen zonder website. Bijna iedereen gaat op zoek naar een product of dienst via het internet. Ook is het zo dat iemand eerst naar jou op zoek gaat op het internet als ze van jou gehoord hebben, of met jou hebben gesproken en interesse hebben gekregen in jouw diensten. Zorg dus dat je vindbaar bent met een goede website en op social media, anders is de kans klein dat men nog met jou in zee gaat, al was de interesse er wel!

Tip 4: Wees superkritisch op je portfolio!

Een eerste indruk kun je maar één keer maken en je wordt beoordeeld op je slechtste foto. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: als je van alles laat zien in je portfolio krijgt men (bewust, of onbewust) de indruk dat je dan wel in al die dingen een beetje goed zal zijn. Mensen zijn op zoek naar experts en jij kunt met een gericht portfolio laten zien dat jij die expert bent die men zoekt.

Fotografen portfolio maken

Tip 5: Maak het officieel en ga naar de KvK!

Als je het bij een bijverdienste houdt hoef je niet naar de KvK en kun je jouw inkomsten opgeven bij overige inkomsten in je jaaraangifte.

Als je de droom hebt om succesvol te worden als fotograaf en als je ervoor wilt gaan raad ik je zeker aan om naar de KvK te gaan. Hierdoor zul je jezelf namelijk veel serieuzer nemen (en anderen natuurlijk ook) en dat gaat zeker in je voordeel werken!

Tip 6: Zorg ervoor dat je juridisch sterk staat

Een belangrijk deel waar veel fotografen soms aan voorbijgaan is de juridische kant van het vak. Het zou je namelijk maar gebeuren dat klanten lastig doen. Of dat er ongevraagd gebruik wordt gemaakt van jouw foto’s. Gelukkig hoef je niet een juridische achtergrond te hebben om sterk in je schoenen te staan. Met de Juridische documenten van fotografievoorwaarden.nl die je kunt aanschaffen via onze website krijg je ready-made templates die jou in vervelende situaties bij kunnen staan.

Tip 7: Sluit aan bij een vakvereniging!

Vooral in de beginfase kan een vakvereniging veel bijdragen aan jouw behoeftes aan contact met vakcollega’s. Daarnaast kan een vakvereniging je met andere zaken helpen, zoals seminars met interessante onderwerpen en juridische hulp en informatie. Ook zal men je sneller serieus nemen als je bent aangesloten bij en vakvereniging. Kijk wel goed waar je jezelf bij aansluit. Past de vereniging bij jouw activiteiten als fotograaf? Spreekt de visie van de vereniging jou aan?

Tip 8: Zorg voor een degelijke administratie!

Boring ik weet het, maar o zo belangrijk om overzicht te houden op je financiën. Als je weet wat er gebeurt binnen je bedrijf en snel iets kan vinden op het moment dat dit nodig is, zul je rust en ruimte kunnen creëren voor de broodnodige ontwikkeling van jou als fotograaf en je bedrijf.

Tip 9: Ga bloggen!

Wie schrijft die blijft. En dat kun je soms heel letterlijk nemen. Met goede blogs kun je zelf namelijk neerzetten als expert en overbrengen dat jij degene bent waar men terecht kan. Een minstens zo groot voordeel is dat je door regelmatig te bloggen op termijn gratis bezoekers uit Google gaat trekken, wat betekent dat jouw aantal potentiële klanten onbeperkt wordt.

Tip 10: Start met social media!

Als aanvulling op je website en blog en om een nog grotere doelgroep te bereiken zou je zeker actief moeten worden op social media. Kijk wel uit voor de grootste valkuil van social media: onderzoek wat je kunt doen om een effectieve strategie toe te passen en ga niet urenlang tijd verspillen op social media!

Tip 11: Blijf leren!

Blijf jezelf vernieuwen, blijf aan workshops of andere interessante events meedoen. Kom regelmatig out of the box. Zo houd je het leuk voor jezelf en je blijft aantrekkelijk voor anderen!

Tip 12: Never ever give up!

Ik sluit mijn webinars (online-seminars) altijd af met een quote van Michael Jordan.

Tips om fotograaf te worden

Ik geloof hier absoluut in. Talent en geluk is absoluut niet voldoende. Doorgaan waar anderen opgeven geeft jou de grootste kans dat je op de lange termijn gaat winnen!

Reacties (2)

Heel veel dank voor deze tips! Ik heb me net ingeschreven bij de kvk en druk bezig met het opzetten van ‘mijn eigen bedrijfje’. Heb je misschien ook een voorbeeld overeenkomst met klanten (of tips) en de voorwaarden?

Dankjewel voor deze tekst. Het brengt mij weer terug naar de basis van de visie als fotograaf met passie voor het vak.

Laat een reactie achter